1. Musk wil Twitter-concurrent lanceren
Elektrische auto’s, internetsatellieten en toeristische ruimtereisjes. Elon Musk heeft het druk genoeg zou je denken. Toch laat de Tesla-topman op Twitter weten dat hij ‘serieus nadenkt’ over het opzetten van een nieuw socialmediaplatform.
Musk plaatst het bericht in reactie op een Twitter-gebruiker die vroeg of hij een socialmediaplatform wil bouwen dat een open source-algoritme heeft en waar propaganda minimaal is.
Am giving serious thought to this
— Elon Musk (@elonmusk) March 27, 2022
2. Solid Ventures schikt met Britse startup over ‘fake investering’
Het Nederlandse investeringsfonds Solid Ventures heeft voor een onbekend bedrag geschikt met de Britse webshopopkoper Heroes. De in 2020 opgerichte aggregator hield in mei van dat jaar een seedronde, waarbij Solid Ventures was uitgenodigd om te investeren. Solid zag brood in de startup, maar viel af toen de ronde overtekend bleek. De definitieve documenten worden dan ook niet door beide partijen ondertekend.
Desalniettemin stort Solid geld op de bankrekening van Heroes, maar dat wordt teruggestort. Het venturecapitalfonds eist echter aandelen, omdat er sprake zou zijn van een overeenkomst. Solid zou documenten in elkaar hebben geknutseld die moesten aantonen dat het aandeelhouder was en ook zou het met ‘slepende pr-oorlogen’ hebben gedreigd, schrijft Sifted. Solid investeerde later in een Nederlandse concurrent van Heroes, namelijk Dwarfs.
3. Spotify schort diensten in Rusland op
Nu Rusland de vrijheid van meningsuiting nog verder heeft ingeperkt besluit Spotify om haar diensten voorlopig niet in het land aan te bieden. Rusland heeft het begin maart strafbaar gemaakt om informatie over de invasie in Oekraïne die de overheid ziet als ‘misleidend’ te delen. Zo mag de oorlog in Oekraïne geen ‘oorlog’ genoemd worden.
4. Staatsschuld relatief gedaald door groeiende economie
De Nederlandse staatsschuld is vorig jaar met zo’n 22 miljard euro toegenomen tot 448 miljard euro. Omdat de economie harder groeide is de staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product gedaald naar 52,1 procent van 54,3 procent. De overheid profiteerde ook van de groeiende economie. De btw-inkomsten tegen met 6 miljard euro en er werd 9 miljard euro meer winstbelasting geïncasseerd.
5. Consumenten besteden in eerste kwartaal 33 miljard aan apps
Het eerste kwartaal is nog niet helemaal afgerond, maar duidelijk is dat het app-ecosysteem onverminderd groeit. In de afgelopen drie maanden werden er wereldwijd 37 miljard apps gedownload in de stores van Apple en Google Play. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder. Consumenten gaven wereldwijd 33 miljard dollar uit aan apps, waarvan de digitale winkel van Apple 65 procent voor zijn rekening neemt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Kunstenaar verdient 22 miljoen met NFT’s
NFT-kunstenaar XCOPY heeft in tien minuten 7394 kunstwerken verkocht. De werken uit de serie Max Pain werden verkocht via marktplaats Nifty Gateway en leverden het lieve sommetje van 22 miljoen euro. Daarop reageerde de artiest, die ooit eerder een werk voor 8 miljoen euro (in ethereum) verkocht, vrij nuchter.
well that was quite intense
— XCOPY 🏴 (@XCOPYART) March 24, 2022
Wat we ook lazen:
- Op de Zuidas zijn vrouwelijke partners nog altijd in de minderheid. NRC schrijft uitgebreid over de voortdurende masculiene cultuur in het bekendste kantoordistrict van Nederland. (NRC Handelsblad)
- Mediamarkt haalt de Chinese DJI-drones uit het assortiment, omdat het Aziatische bedrijf de drones en data aan Rusland zou blijven leveren. (RTL Z)
- In Oekraïne is er veel animo om als vrijwilliger te helpen het land te verdedigen. (de Volkskrant)
- Een post-pandemietrend in Amerikaanse sportscholen: ruimtes waar je kunt rusten. (The Wall Street Journal)
- Hoge energieprijzen drijven datacenters in het nauw. (Het Financieele Dagblad)