Zelfsturende teams
Spotify is een lichtend voorbeeld van agile werken. Het muziekstreamingsbedrijf dankt zijn succes onder meer aan zijn bijzondere organisatiestructuur. Bij de technische afdeling geen hiërarchische, top-down managementstructuur.
De medewerkers zijn er verdeeld in zogenaamde squads (ontwikkelingsteams), die weer in dwarsverbanden samenwerken in tribes, alliances en guilds. Alle teams zijn zelfsturend. De muziekdienst houdt zo de medewerkers betrokken bij het bedrijf en speelt snel in op veranderingen en behoeftes in de markt.
Is agile werken voor jouw bedrijf een toegevoegde waarde?
Ook Nederland kent zijn eigen succesverhalen van agile werken. Coolblue doet het, net als WeTransfer, ING en Achmea. En ook nu iedereen – door corona – thuiswerkt, is het agile nog steeds een prima werkmethode. Kortom, het lijkt wel alsof je als bedrijf achterblijft als je níet agile werkt. Maar wees gerust. Agile werken is niet voor iedereen weggelegd.
Stel jezelf dus eerst de 6 volgende vragen om te kijken of agile binnen jouw organisatie wel van toegevoegde waarde is:
1. Waarom moet je eigenlijk Agile zijn?
Niets moet. Het is geen must. Agile betekent dat je als organisatie of afdeling beweegbaar en flexibel wilt werken. Geen uitgebreide projectplannen bedenken, maar direct kortcyclisch werken met oog voor de klant. In korte tijdframes van enkele weken (de zogeheten ‘sprints’) voer je een project uit. Na elke sprint kijk je naar de uitkomst en bepaal je de volgende logische stap.
Op die manier kun je makkelijk inspelen op bijvoorbeeld veranderende wensen. Je kunt meteen bijsturen en aanpassen. Deze lenige manier van werken past goed bij situaties waar vooraf niet duidelijk is welk resultaat gewenst is en hoe dit te realiseren is. Verder is Agile vooral een manier van denken. Agile ‘zijn’ is geen doel op zich, het moet bijdragen aan de organisatiedoelen.
Whitepaper: 7 elementen om effectief agile te werken
Agile werken is een manier van werken die helpt om te presteren in een complexe en snel veranderende omgeving. Hoe dat werkt, lees je in deze whitepaper.
lees verder2. Heb je een stip op de horizon?
Het is belangrijk dat duidelijk is waarom je agile wilt werken. Bijvoorbeeld om medewerkers centraal te stellen, je teams te motiveren. Je wilt dichter op de behoeften van de klant zitten, op de veranderingen in de markt en sneller (deel)producten afleveren.
Uiteindelijk gaat dat allemaal leiden naar dat ene, concrete langetermijndoel van het bedrijf. Niet alleen bij jou, maar bij iedereen binnen de organisatie moet helder zijn wat deze nieuwe manier van werken oplevert. Bij zowel de directie als de werkvloer. Zonder draagvlak komen deze veranderingen nooit van de grond.
3. Is jouw management niet bang voor veranderingen?
Heel algemeen kun je zeggen dat multinationals of publieke organisaties minder de urgentie voelen om te veranderen. Dergelijke bedrijven hebben veel last van hiërarchie waardoor het invoeren van zelfsturende teams en een nieuwe manier van leidinggeven niet (direct) met groot enthousiasme wordt ontvangen.
In de praktijk zijn het dan ook vooral startups en kleine, innovatieve organisaties die aan de slag gaan met agile werken. Goed aansluiten bij de wensen van de klant is immers een voorwaarde om te overleven. Als je agile wilt introduceren, helpt het als de organisatiestructuur al redelijk vlak is. Oftewel, vooral veel verantwoordelijkheid op de werkvloer en overlappende directieteams.
4. Heb je de juiste kennis in huis voor agile werken?
Agile teams zijn multidisciplinair. De IT-afdeling werkt samen met sales, communicatie met de productieafdeling. Medewerkers moeten zich durven openstellen voor ideeën en invloeden vanuit andere disciplines. Dat kan best eng zijn. Andersom moeten ze feedback durven leveren op het werkterrein van hun collega’s. Dat vergt het nodige onderlinge vertrouwen.
Hoe dan ook is agile werken makkelijker gezegd dan gedaan. Het is daarom belangrijk om mensen met ervaring en kennis in huis te hebben of te halen, zeker voor de meer sturende functies. Even zoeken op Google en je ziet een stortvloed aan agile-coaches, tribe leaders en scrum masters die jou kunnen bijstaan.
5. Heb je budget hiervoor?
Organisaties zullen hun mensen de ruimte en tijd moeten geven om zich deze manier van werken eigen te maken. Een nieuwe werkwijze aanwennen kost in het begin namelijk altijd iets meer tijd. En dat gaat – op korte termijn – ten koste van de productiviteit. Na een paar maanden zit agile werken zo in het systeem dat het geen extra moeite meer kost.
Daarnaast is een budget voor een kleine make-over van je kantoorinrichting ook handig. Want medewerkers die agile werken, willen de voortgang van het proces delen op schermen of whiteboards of plakken muren vol met geeltjes. Daarnaast hebben ze behoefte aan ruimtes om (korte) efficiënte meetings te houden. Agile werken vraagt dus ook om een ‘lenig’ kantoor.
6. Ben jíj echt klaar voor agile werken?
Zoals gezegd verandert de manier van leidinggeven bij agile werken. Je kan als manager een heel scala aan verschillende teams en disciplines onder je vleugels krijgen, mensen met wie je eerder nooit zoveel van doen had. Je bent bezig met zogeheten faciliterend leiderschap, niet meer met top-down management. Je moet je verworvenheden, ja, zelfs je status deels opgeven. Dat kan even slikken zijn.
Heb je op alle 6 vragen ‘ja’ geantwoord? Dan zal agile voor jouw organisatie ongetwijfeld vruchten afwerpen.
Succes!
Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Performance Verbeteren’ op mt.nl. Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door House of Performance. House of Performance is specialist in het verbeteren van prestaties op de werkvloer door agile werken te implementeren.
Lees ook:
- Waarom agile ook voor dienstverleners goed kan werken
- Agile versus scrum: hoe zat het ook alweer?
- Wanneer is agile werken níet de oplossing?
- De do’s en don’ts van agile werken
Vragen over agile werken
Wat is agile werken?
Agile werken betekent dat je als bedrijf of team beweegbaar en flexibel wilt werken. Geen uitgebreide projectplannen bedenken, maar direct kortcyclisch werken in korte sprints waarin je het project uitvoert (sprints zijn tijdframes van enkele weken). Na elke sprint kijk je naar de uitkomst en bepaal je de volgende logische stap.
Wat is het verschil tussen agile werken en scrummen?
Agile werken en scrum worden vaak in samenhang en soms zelfs als synoniem van elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde. Scrum is een afgeleide van agile werken. Scrum is een methode, misschien wel de bekendste en meest gebruikte methode die dicht bij de agile-principes blijft. Bij scrum wordt er gewerkt in zelfsturende en multidisciplinaire teams die werken in sprints van 2 tot 4 weken.