Geld maakt je geen goede leider, schrijft Taco Oosterkamp, kennis en wijsheid wel. Investeer dus tijd en energie om de beste leider te worden die je kunt zijn.
De gids die ons opwachtte bij de poort van het hotel in Tanzania, nam uitgebreid de moeite om uit te leggen hoe een mountainbike werkt. Daarmee zou hij ons een rondleiding geven door het dorpje. Niet wetende dat de meeste baby’s in Holland worden geboren met de pedalen al aan hun voeten, liet hij ons met lichte angst in z’n ogen precies zien hoe de remmen werken en wat ze moesten doen als we de controle over het stuur kwijt zouden raken.
Fietsen konden we wel
Deze mountainbiketour werd maar zelden geboekt. Maar al snel sjeesden we de berg af om te gaan kijken bij een schooltje, foto’s te maken bij een steengroeve, bier te proeven bij de lokale brouwerij en natuurlijk links en rechts een praatje te maken met de dorpelingen. Zonder problemen haalden wij onze gids links en rechts in en maakten we de meest spectaculaire manoeuvres op de fiets, totdat hij uiteindelijk zuchtend zijn schouders ophaalde. We hadden nog een hoop te leren, maar fietsen konden we in elk geval wel.
Weinig tijd maakt efficiënt
Van ons bezoek aan de school herinner ik mij vooral hoe oud de wiskundeboekjes waren. Op het schutblad was de tekst ‘Cambridge University’ gedrukt en een jaartal van ver voor mijn geboorte. Dat doet zeer. De laatste decennia heb ik veel van mijn energie gestoken in het trainen en coachen van duizenden professionals, ondernemers, directeuren en managers. En omdat zij vrijwel altijd druk zijn en weinig tijd hebben om nieuwe dingen te leren, ben ik continu op zoek naar nóg efficiëntere manieren om ervoor te zorgen dat mijn klanten de nieuwe theorieën die ik ze leer, ook daadwerkelijk gaan toepassen en uitproberen in hun eigen werk. Hoe minder tijd je hebt, hoe efficiënter het leerproces moet zijn.
4 jaar onderwijs
En als ergens de term ‘minder tijd’ van toepassing is, dan is het wel op zo’n dorpsschooltje in Afrika. Een leerling in Tanzania geniet geloof ik gemiddeld genomen maar 4 jaar onderwijs. Dan is het extra belangrijk om te zorgen voor zo productief mogelijke leermethodes. Stel dat je met het optimaliseren van zo’n wiskundeboek de leerlingen kunt helpen om in 4 jaar te leren wat anderen in 5 jaar doen, geeft dat meteen een serieuze verbetering.
Leren is allerbelangrijkst
Natuurlijk is geld voor schoolboeken een issue, zeker in een land als Tanzania. Maar ook in de rest van de wereld lijken we niet altijd te beseffen hoe belangrijk leren is. De Amerikaanse auteur en motivational speaker Zig Ziglar zei ooit: ‘Rich people have small TVs and big libraries, and poor people have small libraries and big TVs.’ Tegenwoordig is het misschien een e-reader met daarop een lijst met honderden gelezen boeken, het principe blijft hetzelfde.
Nadenken, en je laten inspireren
Het werk van een manager begint bij nadenken. Maar je hoeft gelukkig niet alles zelf te bedenken. En je hoeft niet alle fouten te maken, want je kunt putten uit het gedachtegoed van honderden, zo niet duizenden andere managers die hun ervaringen en gedachten delen met de rest van de wereld, met jou.
Opties genoeg
Dat leren kan tegenwoordig op allerlei verschillende manieren kan, net wat het beste bij jou past. Of je houdt van boeken lezen, van het volgen van seminars en webinars, opleidingen en online trainingen, masterminds en coaching, er zijn genoeg opties voor wie verder wil komen in z’n vak.
Zieke biljonair
In het werk van een leider is er niet veel wat belangrijker is dan het opdoen van kennis en wijsheid. Geld is bijvoorbeeld een stuk minder belangrijk. De meeste problemen zijn helemaal niet op te lossen met alleen maar meer geld. Als je als biljonair ernstig ziek bent, kun je nog steeds geen medische zorg kopen als er niet eerst een arts is die een groot deel van zijn jeugd heeft geïnvesteerd in het onder de knie krijgen van alle relevante medische kennis en handelingen. Daar is meer voor nodig dan geld alleen. En met al je rijkdom kun je nog steeds geen adequate zorg kopen, als er niet een verpleegkundige is die eerst jaren van haar leven in haar opleiding heeft gestoken.
Anderen tekort doen
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor computerprogrammeurs, projectmanagers, veiligheidsdeskundigen en voor managers, directeuren en ondernemers. Als wij geen tijd en energie meer investeren om de beste leider te worden die we zouden kunnen zijn, dan doen we allereerst onszelf, maar vooral ook onze teamleden en de samenleving tekort.
Aan de andere kant, als we ons vak wel serieus nemen, steeds blijven leren en de lessen die we dan zelf weer hebben geleerd delen met anderen, bijvoorbeeld met schoolkinderen in Afrika, dan is de cirkel rond en helpt ook jouw eigen denkwerk meer mensen dan jouzelf alleen.
Foto via Flickr.com
Taco's nieuwe boek: Schaamteloos delegeren
‘Ik kan het zelf beter.’ — ‘Ik kan het sneller.’ — ‘En ze doen het toch niet zoals ik het wil.’ Klinkt bekend? Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die moderne leiders, directeuren, managers en ondernemers nodig hebben. Maar er wordt nog veel mee geworsteld. Het nieuwe boek van Taco Oosterkamp: Schaamteloos delegeren laat zien hoe het wel moet. Dan ben je al snel een heel eind op weg naar meer tijd voor belangrijke dingen.
Lees meer van Taco:
-
Waarom je de hardste werkers soms het eerst moet ontslaan
-
5 tips om beter te gaan presenteren
-
Alleen maar werken is slecht voor je werk
-
Alle bijdragen van Taco Oosterkamp
Bekijk groeitips van Taco:
Bij de collega's van Sprout geeft Taco Oosterkamp tips om je bedrijf sneller te laten groeien. Bekijk de video's: