Door het volgen van nieuwsgierigheid ervaren risiconemers frequenter geluk. Dat is mooi pech, als je minder gelukkig bent.
Als kind experimenteerde je graag. Natuurlijk kon je gewoon fietsen met je handen aan het stuur en en met je kont op het zadel, maar er waren meer mogelijkheden. Voor de hand liggend was om met losse handen te gaan fietsen, maar echt leuk was achterstevoren fietsen. Zittend op het stuur bewoog je de trappers achteruit en scheurde je met je rug richting de toekomst. Risicovol was het zeker, maar door oefening lukte het telkens beter. Zelfs als je viel, had je plezier. Maar niet iedereen deed mee met dit soort experimenten. Op de fiets van je vrienden kon dit niet, zij vonden het te gevaarlijk, of hun moeder mocht zoiets beslist niet zien. Waren ze bang? Nee, ze waren te weinig nieuwsgierig.
Nieuwsgierigheid is rijkdom
De nieuwsgierigen experimenteren en weten de angst, die zij ook wel voelen, in ieder geval tijdelijk te overwinnen. Dat vermogen, om de angst voor het nieuwe terzijde te kunnen schuiven, hangt samen met geluk. De gelukkigen durven meer en ervaren door het volgen van hun nieuwsgierigheid ook nog eens meer geluk. Zo blijkt geluk de motor en de opbrengst. Het leven is oneerlijk verdeeld.
Het nut van angst
Nieuwsgierigheid is per definitie een gedragsstijl die een zekere mate van angst oproept. Nieuwsgierigheid volgen, gaat tenslotte over iets ondernemen waarvan je op voorhand nog niet weet hoe het zal verlopen. Wij danken als soort ons bestaan aan het vermogen dat we op onbekend terrein op onze hoede zijn. Zo ontliepen onze voorouders de levensgevaarlijke roofdieren en aten de voorzichtigen onder hen geen giftige bessen. De nieuwsgierigen gingen ze voor en bekochten hun durf met een vroegtijdig einde. Zorgvuldig en voorzichtig opereren is het waardevolle resultaat van angstige gevoelens.
Risiconemers scheppen geluk
De nieuwsgierigen kennen die angstige gevoelens ook, maar zijn toch in staat het vertrouwde terrein, de comfort zone, te verlaten. Zij accepteren tijdelijk ongemakken en spanning boven comfort en zekerheid. Onderzoekers Kashdan en Steiger vroegen deelnemers aan een onderzoek hun dagelijkse activiteiten gedurende 21 dagen te registreren en tegelijkertijd vast te leggen hoe zij zich tijdens al die bezigheden voelden. Degene die meer experimenteerden en hun nieuwsgierigheid volgden, waren tevredener over hun leven, gaven anderen meer complimenten, waren eerder dankbaar en hielpen anderen vaker, zonder dat zij daar iets voor terug verwachten. En, belangrijk nog: ze rapporteerden de grootste hoeveelheid activiteiten waar ze zelf gelukkig van werden. Feitelijk investeren nieuwsgierige mensen in activiteiten die hen ongemak brengen, maar tegelijkertijd voor een superieur psychisch welbevinden zorgen.
Experimenteren levert altijd op
De gelukkigen durven meer risico te nemen. Door het volgen van hun nieuwsgierigheid ervaren de risiconemers frequenter geluk. Dat is mooi pech, als je minder gelukkig bent. Zonder verandering zal dat zo blijven. Je durft je nieuwsgierigheid niet te volgen, dus zal de positieve ervaring van het nemen van risico ontbreken. Natuurlijk zijn er talloze situaties in het leven waarbij het goed is om het risicogevoel niet te negeren. Maar bij regelmaat is het de moeite waard om het experiment aan te gaan en je nieuwsgierigheid te volgen. De kans dat je geluksgevoel stijgt is groter dan als je nieuwsgierigheid negeert. En volgens het onderzoek van Karhdan en Steiger zal de verandering het begin zijn van een positieve spiraal. Veel geluk ermee.
Beeld via Flickr.
Meer over psychologie op de werkvloer?
-
To do: stoppen met to-do-lijstjes
-
Reorganiseren? Geef medewerkers de ruimte
-
Alle bijdragen van Cees Schenk