We leven in een tijdperk waarin velen een grote prestatiedruk ervaren. Wie niet aan de (zelf opgelegde) verwachtingen voldoet raakt ontmoedigd en verliest het werkplezier. Met een paar handige trucjes kun je faalangst temmen en zelfs in je voordeel draaien.
Herdefinieer falen
Wie na een intensief sollicitatietraject zijn droombaan misloopt kan het gevoel hebben gefaald te hebben. Men vraagt zich af: waar ging het mis? Wat heb ik fout gedaan? Zelfreflectie is een mooie eigenschap, maar teleurstelling kan ontaarden in zelfkastijding.
Het verkrijgen van de beoogde positie lijkt een logische doelstelling van een sollicitatieprocedure. Volgens carrièrecoach Susan Peppercorn is dat niet altijd het geval. Misschien heb jij het perfecte sollicitatiegesprek gevoerd, maar heeft de sollicitatiecommissie sterke voorkeuren waaraan je simpelweg niet kunt voldoen. Bijvoorbeeld ervaring in dezelfde sector of functie.
Peppercorn adviseert daarom om falen te herdefiniëren. Staar je niet blind op het eindresultaat, namelijk het mislopen van de baan, maar bekijk het in breder perspectief. Was je in staat alle vragen te beantwoorden? Heb je negatieve feedback ontvangen? Wanneer je deze vragen naar tevredenheid kunt beantwoorden, kun je moeilijk volhouden dat je gefaald hebt.
Fear-setting
Doelstellingen komen in twee smaken. Je kunt doelen stellen die gericht zijn op het bereiken van iets (bijvoorbeeld: CEO worden) of het voorkomen van iets (bijvoorbeeld: een teleurstellende sollicitatie). Wie na een eerste sollicitatie voor een CEO-positie wordt afgewezen kan er de brui aangeven. Door nooit meer te solliciteren op soortgelijke functies voorkom je nieuwe teleurstellingen. Alleen betaal je hiervoor wel een hoge prijs. De kans dat je CEO wordt is een stuk kleiner. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die ontwijkende doelstellingen hanteren zich tweemaal zo geestelijk vermoeid voelen.
Ondernemer Tim Ferriss adviseert daarom om aan ‘fear-setting’ te doen. Je omschrijft je angsten tot in detail. Wat zijn de ergst mogelijke gevolgen van het verknallen van een sollicitatie? Hoe kun je het falen voorkomen? Wat zijn de gevolgen als je niet solliciteert? Wie zo’n lijst opstelt zal zien dat kosten van het weglopen van angsten vaak hoger zijn dan de baten.
Elke carrière gaat gepaard met teleurstellingen. Wie in staat is om teleurstellende momenten niet te zien als persoonlijk falen, maar als leermomenten kan verder groeien. Angst is een slechte raadgever, maar een goede leermeester. Ambitieuze doelen zijn immers onbereikbaar voor wie in zijn comfortzone blijft hangen.