Laat je niet gek maken door de opvatting dat het leven louter dynamisch moet zijn. Iets anders doen hoeft niet direct meeslepend te zijn.
Als je het risico om in onbekende situaties verzeild te raken zo veel mogelijk verkleint en geen nieuwe terreinen verkent, dan leef je in de zogenoemde comfort zone. Daar is niets mis mee, maar verwacht dan ook niets anders en wees er gelukkig mee. Laat je niet gek maken door anderen die de opvatting verkondigen dat het leven louter dynamisch behoort te zijn.
Midden in de kudde
Het eenvoudigste leven kenmerkt zich door met de kudde mee te lopen. Je gaat dagelijks naar hetzelfde werk met dezelfde voors en tegens, met dezelfde vrienden zoek je elke week op dezelfde manier ontspanning, je hebt vaste momenten om naar de sportschool te gaan – waar je steeds dezelfde oefeningen doet. Het zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Lekker duidelijk.
Zonder hindernissen
Door de afwezigheid van bijzondere ervaringen ziet het verleden er als het ware egaal uit. Het gebrek aan rimpels in het beeld van het verleden maakt de kans groter dat je beeld van de toekomst sterk lijkt op het verleden. Voor heel veel mensen is zo’n leven eigenlijk bijzonder geschikt. Je hebt het iets minder druk en bent gelukkig met wat je hebt. Maar helaas, zo’n leven scoort niet best op de schaal van indrukwekkend zijn.
Spanning zoeken
Bij velen steekt regelmatig de behoefte aan een grootse toekomst de kop op. Let wel, er is dan nog niets dat lijkt op een toekomstbeeld. Nee, het is louter de behoefte eraan. De beginnende fantasie mist elk reliëf. Het heden en het verleden voelen als kleurloos, maar ook de toekomst mist nog elke diepgang. Dergelijke kleurloze toekomstfantasieën uiten zich in de ogenschijnlijk krachtige mededeling dat het anders moet.
Nu echt anders
Bij doorvraag laat de verandering geen enkel concreet beeld opdoemen, noch zijn de eerste stappen naar de andere toekomst zichtbaar. Het leven blijft zich afspelen binnen de comfort zone en er verandert feitelijk niets. Nou ja, de onvrede over het heden neemt vaak wel gestaag toe. En als die onvrede lang genoeg aanhoudt, neemt menig 'kuddeloper' een heldhaftige en tevens impulsieve besluit: 'en nu anders'.
Ondoordacht
In reality-shows op televisie zie je ze: de drastische veranderaars die een bed & breakfast starten in een uithoek van een nauwelijks bewoond, noch bezocht deel van Frankrijk. Dit alles in de hoop dat alles anders zal gaan door deze stap. Ik noem ze ‘toekomstzoekers’. Je hebt ook de ‘relatie-opbrekers’, die verwachten dat het verbranden van alle schepen verbranden zal zorgen voor nieuwe vergezichten. Anders wordt het in dat soort gevallen wel, maar de uitkomst is veelal niet zoals gewenst.
Je neemt altijd jezelf mee
Hoe komt dat? In elke nieuwe situatie neemt de ‘veranderaar’ zichzelf mee. De ‘robot’ die gewend is over de gebaande paden van de kudde te lopen, wordt door het veranderen van de situatie niet bij donderslag de zelfstandige, onafhankelijke, stoutmoedige ondernemer.
Oefening op de vierkante centimeter
Voordat je begint met het aanbieden van je ontslag, je verhuizing naar het ongekende platteland van Frankrijk, of voordat je de stekker uit je relatie trekt, kan enige oefening om buiten je comfort zone te opereren heel leerzaam zijn. Iets anders doen hoeft niet direct groots en meeslepend te zijn om te weten of je plezier kan beleven aan veranderen. Enige oefening op de vierkante centimeter kan je leren of veranderen een feest van vernieuwing kan worden, of louter een spanningsbron zal zijn.
Start de uitdaging
Doe het als volgt: plan een week lang elke dag iets nieuws. De activiteiten moeten zo nieuw zijn, dat het feitelijk uitvoeren van de actie op zijn minst een beetje spanning oproept. Doe het vooral als je voorafgaand aan het uitvoeren van de activiteit denkt: 'ach, ik kan het net zo goed niet doen'.
Mogelijke uitstapjes
Hieronder vind je enkele suggesties om buiten je comfort zone te opereren. Kies een activiteit die je potentieel aantrekkelijk lijkt, maar zo nieuw voor je is dat het ook spanning oproept. En daarvoor hoeft de actie nog niet groots en meeslepend te zijn.
- Ga naar een bijeenkomst waarvan je verwacht daar niemand te kennen.
- Knoop zomaar een gesprek aan met vreemde op straat of in een winkel, zonder dat je bijvoorbeeld een specifieke vraag beantwoord wilt hebben.
- Trek iets opvallends aan, verander je haar, of ga de straat op met of juist zonder make-up en ga boodschappen doen.
- Neem het woord bij een bijeenkomst waar het toehorend publiek de gelegenheid heeft een bijdrage te leveren.
- Neem een dag vrij en ga op stap. Bezoek een stad, een museum en ga ergens alleen lunchen. Elk doel ontbreekt. Je doet het alleen om eens iets anders te doen.
Alles dat je onderneemt is goed, als je maar iets doet dat niet gebruikelijk voor je is.
Doel?
Zo doe je ervaring op om buiten je comfort zone te opereren. Hoe weinig je met deze kleine acties het bestaande levensritme ook uit balans duwt, je zult merken dat je door de toenemende dynamiek van alles kan gaan ervaren. Daarnaast zal je merken dat min of meer vaststaande opvattingen mogelijk wat minder absoluut zijn dan dat je altijd veronderstelde. Zo kan blijken dat je en plein public wel goed uit je woorden kunt komen, dat vreemden het helemaal niet zo raar vinden om een praatje aan te knopen en dat rare schoenen ook waarderende reacties op kunnen leveren.
Bedenk voldoende acties voor een week en begin direct. Dat is misschien wel de sterkste verandering, want tot nu dacht je steeds: 'ik moet nog eens…..'
Meer van Cees Schenk:
-
10 beperkende zelfovertuigingen
-
Waarom een deadline in december moet liggen
-
Alle bijdragen van Cees Schenk