Helemaal niets doen tijdens je vakantie? Het klinkt aantrekkelijk, maar is zo slim nog niet. Enige inspanning levert meer herstel op.
Je vindt zelf dat je je aankomende vakantie dikverdiend hebt. Je bent eraan toe, want de dagelijkse verplichtingen en de spanningen die dat met zich meebracht, hebben je flink vermoeid de laatste tijd. Heerlijk, zo’n vakantie, waarin je helemaal niets hoeft te doen.
Gedoseerde inspanning
Niets doen klinkt als aantrekkelijk en logisch, maar gedoseerde inspanningen en enige verplichtingen tijdens de vakantie zouden weleens meer herstel op kunnen leveren dan eindeloos nietsdoen.
Gedoseerde inspanningen en enige verplichtingen kunnen tijdens de vakantie wel eens meer herstel opleveren dan eindeloos nietsdoen."
Verdampte tijd
Zonder plan en verplichtingen lijkt de tijd te vliegen. Elke dag niets anders doen dan eten, drinken en op het strand liggen maakt dat de ene dag in de andere verglijdt. Zo lijken al dagen op elkaar, waardoor in je beleving de vakantie voorbij vliegt. Maar je wilt rust, dat is wat je zo nodig hebt om straks weer fit aan de slag te kunnen. Je wilt goed uitrusten tijdens je vakantie en plant dus een vakantie waarin rust de boventoon voert. Paradoxaal genoeg loop je daarmee juist een groot risico om aan het einde van die vakantie vast te stellen dat je nog steeds niet helemaal uitgerust bent en de vakantie dus te kort is geweest.
Activiteiten
Wat dan wel? Plannen maken en die uitvoeren. Ondernemend zijn in afwisseling met de verstrooiing van het niets doen zal meer bevrediging leveren. De afwisseling doorbreekt de sleur en zal ertoe leiden dat voor je gevoel de vakantie heel lang duurt. Als gevolg daarvan levert een deels inspannende vakantie juist meer ontspanning en herstel van de vermoeidheid.
Een deels inspannende vakantie levert juist meer ontspanning en herstel van de vermoeidheid."
Weg met de balans
Velen hebben de ambitie om alsmaar balans te creëren. Balans in werk-privé, balans in inspanning en ontspanning, of de balans tussen heel veel actie en als gevolg daarvan vermoeid zijn en aan de andere kant: langere tijd niets doen. In dit balansdenken schuilt een denkfout. Werk in combinatie met alle andere verplichtingen levert vaak stevige vermoeidheid op. Als gevolg van de chronische overbelasting ontstaat op den duur een even chronische vermoeidheid. Een soort vermoeidheid die juist níet bestreden moet worden met niets doen, maar met gedoseerde inspanning.
Actief zijn helpt
Waar gewone vermoeidheid herstelt na een nacht goed slapen, is dat niet meer het geval bij chronische overbelasting. Hormonaal kan er veel veranderen door chronische overbelasting. Dergelijk verstoring van het interne metabolisme herstelt niet door niets doen, maar is veel meer gebaat met gedoseerd actief zijn.
Tijdloos
Voor de extra vermoeide vakantieganger is het logisch om te veronderstellen dat helemaal niets doen de ultieme oplossing is van ernstige vermoeidheid. Echter, omdat je niet al te veel onderneemt tijdens zo’n vakantie, zal in je beleving de tijd vliegen. En je was al zo moe en nu lijkt de vakantie ook nog zo kort. Zo ontstaan de zorgen over het onvoldoende herstel dat de vakantie gebracht heeft en is de basis voor de volledige overbelasting gelegd.
Moe met vakantie
Mocht je dus een dezer weken erg moe vertrekken naar je vakantiebestemming en van plan zijn lekker helemaal niets te doen, wijzig dat voornemen dan. Plan rustige activiteiten, van licht sporten tot aan museumbezoek. Zorg ervoor dat er elke dag een plan is om uit te voeren. De vakantie zal voor je gevoel langer duren en dat niet alleen: gedoseerde inspanning zal de vermoeidheid bovendien actief en effectief bestrijden.
Fijne vakantie!
Foto via Flickr.com