Op een wetenschappelijke manier binnenblijven. Daar hebben niet veel mensen ervaring mee. Maar voormalig astronaut Scott Kelly wel. In de New York Times gaf hij tips aan alle gedwongen thuisblijvers in de wereld.
Hieronder mijn samenvatting:
1. Volg een schema
In een ruimtestation wordt alles strak gepland. Van een ruimtewandeling (soms acht uren), tot het controleren van de bloemen die aan boord worden gekweekt (vijf minuten). Een helder tijdschema geeft houvast. Toen Kelly terugkeerde op aarde mistte hij de structuur.
2. Maar doe rustig aan
Als je lang binnenzit, moet het niet alleen over werk gaan. Plan ook ontspanning. En belangrijk: slaap genoeg en op vaste tijden. NASA-wetenschappers stelden vast dat goed slapen belangrijk is voor je brein, voor je stemming en voor de onderlinge relaties.
3. Ga naar buiten
Naar buiten gaan en de natuur ervaren. Dat is een van de dingen die Kelly het meest mistte tijdens zijn tijd in de ruimte. Buiten zijn en bewegen zijn essentieel voor je gezondheid. Bewegen doen astronauten trouwens wel: tweeënhalf uur aan oefeningen per dag.
4. Zoek een hobby
Als je lange tijd in één ruimte zit, moet je ook dingen doen die niet met werk of onderhoud te maken hebben. Kelly las veel in het ruimtestation, collega-astronauten leerden een muziekinstrument spelen of maakten kunst.
5. Houd een dagboek bij
NASA-onderzoek laat zien dat het bijhouden van een dagboek heilzaam is als je lang binnenzit. Schrijf op wat je meemaakt. En als de dagen te veel op elkaar gaan lijken, noteer dan niet wat er gebeurt, maar schrijf op wat je persoonlijk ervaart.
6. Zoek contact
Te weinig communicatie met dierbaren is slecht voor je geestelijke én lichamelijke gezondheid. Ondanks zijn drukke werk als commandant van het ISS, nam Kelly vrijwel dagelijks de tijd voor een videoconferentie met familie en vrienden.
7. Luister naar de experts
Als je probleem om raketwetenschap draait, moet je naar raketwetenschappers luisteren. Vooral bij crises is bewezen kennis essentieel, leerde Kelly. Dat geldt ook voor de huidige crisis waarin veel nepnieuws via social media circuleert.
8. We zijn allemaal verbonden
Wie vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, ziet geen grenzen. Ook de verspreiding van het coronavirus laat zien hoe alles met alles verbonden is in onze wereld. Volgens Kelly is de enige manier om de problemen op te lossen dan ook: gezamenlijk.
O ja. Astronaut Scott Kelly had nog een laatste tip: was je handen. Vaak.