Werk uitbesteden naar Oost-Europa is goedkoper dan het in Nederland houden, én voldoende dichtbij om controle te houden. Maar is het wel zoveel makkelijker? Podiumauteur Hugo Messer zet de verschillen tussen near- en offshoring op een rij.
Ik krijg vaak de vraag gesteld of offshoring beter is dan nearshoring en vice versa. Laten we eerst eens kijken naar het verschil: nearshoring is wanneer werk naar een land verplaatst wordt dat dichtbij uw eigen land ligt. Veelal naar een aangrenzend land, maar in Europa valt Oost-Europa ook onder nearshoring. Offshoring is het verplaatsen van werk naar een ander land in het algemeen. De meeste mensen doelen dan op een land in Azië, verder weg. Sommige mensen gebruiken ook de termen farshoring, rightshoring, bestshoring, nearsourcing, etc.
De meeste mensen denken dat nearshoring makkelijker is omdat het tijdsverschil tussen West en Oost-Europa maar 1 uur is, je kunt er in 2-3 uur naartoe reizen en er zijn veel culturele overeenkomsten. Laten we eens naar deze factoren kijken.
Tijdzones en reizen
Er is maar 1 uur tijdsverschil tussen West en Oost-Europa. Het verschil tussen India en Nederland is 3,5 uur in de zomer en 4,5 uur in de winter. Met nearshoring zijn er misschien meer overlappende werkuren, wat in de meeste gevallen goed is. In sommige gevallen is het misschien goed om mensen in India te hebben die bepaalde taken voor u afmaken terwijl u slaapt zodat het klaar is als u op kantoor bent. Om offshoring goed te laten werken is communicatie cruciaal, dus overlappende werkuren betekent meer tijd om te communiceren. Tegelijkertijd is het makkelijk om dagelijkse meetings te organiseren op bepaalde tijden waarin er belangrijke dingen besproken worden.
Als u van plan bent vaak naar uw onderneming in het buitenland te reizen, kiest u waarschijnlijk liever voor Oost-Europa. Voor de meeste landen heeft u geen visum nodig en de vlucht duurt meestal maar 2 uur. Reizen naar India duurt veel langer. Voor zonaanbidders is het goed om India te kiezen zodat er een kleine vakantie aan een zakenreis vast geplakt kan worden.
Cultuur- en taalverschillen
Dit is het belangrijkste onderwerp van allemaal. Mensen hebben vaak heel verschillende ideeën over cultuurverschillen. Mijn persoonlijke verhaal: Ik heb bijna 2 jaar in India gewoond en ik werk net zo makkelijk met mensen uit India als met mensen uit Oost-Europa. De meeste mensen denken dat als mensen dichterbij wonen ze meer op henzelf lijken. Maar als een Nederlander zaken doet met een Duitser zijn er al grote verschillen. Wellicht heeft het communisme ook een grote impact gehad op de cultuur van de Oost-Europeanen, waardoor de verschillen tussen Oost en West vergroot worden. Het belangrijkste is om je bewust te zijn van de verschillen, om tijd te spenderen met mensen zodat je de subtiele verschillen kunt begrijpen.
Bijna alle geschoolde mensen in India die werken in de IT of BPO-sector spreken Engels met een Indiaas accent. Persoonlijk kan ik iedereen uit India verstaan. Meestal duurt het een aantal dagen/weken voordat iemand het Indiase accent volledig begrijpt. Voor de meeste Indiërs is Engels hun tweede taal dus ze kennen de taal goed. Voor mensen in Oost-Europa is dit niet zo vanzelfsprekend. De meesten hebben Engels gehad op school en verder niet veel ervaring met de taal. Hun schriftelijke beheersing van het Engels is vaak beter dan hun mondelinge vaardigheid.
Beschikbaarheid en kosten
Beschikbaarheid is één van de factoren die een grote impact moet hebben op de keuze van de locatie. Het is zeer belangrijk om de juiste mensen te vinden en hoe meer keus, hoe groter de kans dat het beste talent gevonden wordt. In India studeren ongeveer jaarlijks 200.000 mensen af in een IT-studie. De Indiase overheid heeft de doelstelling om 30 procent van de jeugd in 2025 een universiteitsdiploma te laten halen (dat is nu 12 procent). In Oost-Europa zijn er ook veel IT-gediplomeerden, maar minder dan in India. Voor sommige taken is het makkelijker om ervaren mensen te vinden in Oost-Europa en voor andere taken is het makkelijker personeel vinden in India. Ik geef altijd het advies om de keuze te maken op basis van de specifieke ervaring die u zoekt, en tegelijkertijd ook te denken aan de mensen die u de volgende 5 tot 10 jaar nodig zult hebben.
Last but not least: kosten. In India en Oost-Europa hebben twee factoren een grote invloed op het niveau van een salaris: welke stad kies ik en welke mensen heb ik nodig? De grotere steden zijn vaak duurder dan de kleinere. Inwoners in Bangalore vragen hogere salarissen dan in Cochin. Personeel in Kiev verdient meer dan medewerkers in Odessa. De Oost-Europese landen die deel uitmaken van de EU zijn duurder dan die buiten de EU. Het salarisniveau ligt over het algemeen lager in India dan in Oost-Europa, maar als u op zoek bent naar een specialist is het misschien weer andersom.
Wat werkt beter?
Moet u nu voor nearshoring of offshoring kiezen? Op die vraag is volgens mij geen goed antwoord mogelijk. Het hangt af van de specifieke behoeften die u hebt. Een algemeen advies kan ik wel geven: het gaat om het vinden van de juiste mensen. In welk land, welke stad vind ik de juiste mensen voor de juiste prijs? Als er slimme, getalenteerde, gedreven mensen gevonden kunnen worden is de rest niet belangrijk, want daar kan omheen gepland worden.
Eerdere bijdragen:
-
Heeft u een global mindset?
-
Trends in internationale outsourcing
-
PvdA: 'outsourcing geen reden voor massa-ontslag
-
Global staffing: creëer medewerkers
-
Outsourcerisico´s van vaste prijsafspraken
Over de auteur:
Dit podiumartikel is geschreven door Hugo Messer, eigenaar van Bridge Outsourcing BV. Zijn bedrijf heeft kantoren in zowel Oost-Europa als India.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.