Grote wereldwijde veranderingen en een snelle groei van technologische en communicatieve mogelijkheden zorgen voor een grotere behoefte aan effectief leiderschap. De huidige leiders moeten aan verschillende vaardigheden op hoog niveau voldoen. Het wordt voor organisaties steeds belangrijker én complexer om de juiste leiders te identificeren, stelt Podiumauteur Marc Albert.
Slechts één op de vijftien managers en professionals wereldwijd voldoet aan het profiel dat een effectieve leider op dit moment nodig heeft. Denk aan kunnen werken met verschillende culturen, veranderingstrajecten leiden, innoveren en anderen motiveren en inspireren.
Nu deze vaardigheden beperkt beschikbaar zijn, voelen HR- en businessleiders steeds meer de impact van een reactieve aanpak van successie en het gebrek aan focus op het voorbereiden van leiders voor morgen. Door het gebrek aan effectieve leiders ontstaat er een groter verschil in kennis en kunde tussen huidige leiders en de potentiële leiders voor de toekomst.
Moeten organisaties zich zorgen gaan maken? En hoe ziet het landschap voor leiderschap er dan uit? SHL heeft onlangs onderzoek gedaan naar het wereldwijde leiderschapspotentieel binnen de top 25 landen. Dit onderzoek laat zien hoe leiderschap de komende jaren zal verschuiven.
Internationale leidinggevenden
Hong Kong, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaan sterk aan kop als het gaat om de aanwezigheid van effectieve leiders. Denemarken, Brazilië en Noorwegen hebben binnen de top 25 het minste aantal effectieve leiders. Nederland valt volledig buiten de top 25 en heeft op dit moment dus een tekort aan effectieve leiders.
Wanneer we kijken naar het aantal toekomstige leiders, dan zijn er grote verschillen te zien. Mexico, Turkije en Egypte hebben het grootste aantal potentiële toekomstige leiders. Mexico en Brazilië maken de grootste sprong, respectievelijk 19 en 21 plaatsen, als we kijken naar huidige en toekomstige potentiële leiders. Verbeterde onderwijsstandaarden en cultuur voor ondernemerschap zijn enkele omgevingsfactoren die er voor zorgen dat opkomende economieën hoog staan als het gaat om toekomstig leiderschapspotentieel. Deze landen hebben een geweldige groeikans wanneer zij dit potentieel kunnen identificeren, ontwikkelen en vasthouden. Daarnaast laat het onderzoek zien dat Hong Kong, op de eerste plaats als het gaat om huidige leiders, naar positie 20 verschuift als het gaat om toekomstige leiders. Nummer drie, het Verenigd Koninkrijk, verschuift naar positie 21.
Effectief ontwikkelingsprogramma
Ondanks een gebrek aan huidige effectieve leiders heeft Nederland wel een enorm potentieel voor de toekomst. In het onderzoek komt ons land op een tiende plaats terecht. Nederland heeft hiermee een grote voorsprong op andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Noorwegen.
Het is hierbij wel belangrijk dat Nederlandse organisaties blijven investeren in opleiding en ontwikkeling om dit potentieel verder te ontplooien en toekomstige leiders te ontwikkelen. Er moet een grotere kennis ontwikkeld worden over het leiderschapstalent binnen de organisatie en daarnaast is het belangrijk dat organisaties zich bewust blijven van het leiderschap buiten hun eigen markt om concurrerend te kunnen blijven in de wereldeconomie.
De volgende zes punten kunnen helpen bij het opstellen van een effectief ontwikkelingsprogramma voor leiderschap binnen de organisatie:
- Identificeer het gedrag en de belangrijkste vaardigheden die leiders nodig hebben om te kunnen voldoen aan de eisen die de bedrijfsstrategie aan hen stelt.
- Heb een breed beeld van het leiderschapspotentieel binnen de organisatie en focus daarbij niet alleen op voor de hand liggende bronnen of de personen waarvan je denkt dat ze veel potentie hebben.
- Leer je talent kennen; gebruik objectieve assessments om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en eigenschappen van individuen om zo ontwikkelingsactiviteiten te plannen.
- Bied deze personen toegang tot nieuwe en uitdagende ervaringen, maak gebruik van senior leiderschapsondersteuning om hun groei en progressie te inspireren en versnellen.
- Maak gebruik van wetenschappelijke gegevens om je personeel te vergelijken met het talent van de concurrentie en identificeer leiderschapstekorten om successierisico’s te voorkomen.
- Bekijk op een wereldwijd niveau waar je leiderschapstalent zich bevindt en bereid je voor om creatieve strategieën in te zetten om talent van over de grenzen in te zetten om leiderschapshiaten op te vullen.
Kortom, het is als organisatie belangrijk om te blijven investeren in talent en het opzetten van een concreet ontwikkelingsprogramma draagt hier zeker aan bij.
Over de auteur:
Dit Podiumartikel is geschreven door Marc Albert, Managing Director Netherlands at SHL Group Ltd. Lees meer over het landschap voor leiderschap in Nederland en de rest van de wereld in het Talent Report.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium.'