Het blijkt voor Nederlandse directeuren en HR-managers lastig om de juiste topmanagers aan te nemen. Maar liefst 79 procent heeft wel eens te maken gehad met een mismatch tussen de functie en de uitvoering daarvan van een recent aangenomen leider. Zo’n 58 procent heeft ook geen idee wat zo’n mismatch kost, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van executive search-bureau GrassGreener Europe. De respondenten die wel een idee van de kosten van zo’n mismatch hebben, schatten deze op een gemiddelde van bijna anderhalve ton.
Mismatch
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 300 respondenten die (mede-)verantwoordelijk of eindbeslissend zijn voor personeelszaken, HRM en/of algemeen management binnen bedrijven groter dan honderd medewerkers. Respondenten kregen de vraag of het binnen hun bedrijf wel eens voorkwam dat een nieuwe manager niet voldoende goed functioneerde binnen zijn functie in de organisatie.
Bijna tachtig procent van de respondenten gaf aan dat dit weleens het geval was. Naast het feit dat bij acht op de tien bedrijven wel eens sprake is geweest van een mismatch op het niveau van hoger management, blijkt ook dat het relatief lang duurt voordat het duidelijk is dat er sprake is van een mismatch; in 43 procent van de gevallen drie tot zes maanden en in 35 procent van de gevallen zelfs pas na zes maanden of langer.
Kostenpost
Hoeveel een mismatch een bedrijf kost is vaak niet bekend bij (mede-)beslissers en eindverantwoordelijken van HR en algemeen management. Te denken valt aan directe kosten, zoals salaris en de kosten voor het afkopen van het salaris. Maar ook indirecte kosten, zoals het slecht functioneren van het team en de tijd om nieuwe kandidaat te vinden. Een meerderheid van 58 procent kon geen schatting geven van de kosten die een mismatch met zich meebrengt. De overige respondenten gaven een gemiddelde schatting van bijna 1,5 ton.
Voor bijna drie op de tien bleek de mismatch (ook) te bestaan uit een persoonlijke mismatch met de directie waaronder de nieuwe manager werkzaam was (30 procent) en/of een persoonlijke mismatch met het team waar hij deel van uit maakte (29 procent). Opvallend is het dat de emotionele intelligentie (EQ) van de manager vaker van enig belang (27 procent) werd geacht voor zijn vertrek dan het IQ (slechts 9 procent). Dit is opmerkelijk, want bij een assessment komt met name het IQ juist aan bod.
“Bij het vinden van een nieuwe manager is het zeer belangrijk ook te kijken naar de firing critera, zoals het EQ en de persoonlijkheid van de kandidaat”, zegt oprichter Eli Barenholz van GrassGreener Europa. “Deze bestaat onder andere uit het vermogen om samen te werken, zelfkennis en het empathisch vermogen. De hiring criteria, zoals de werkervaring, het IQ en de kennis en kunde mogen geen reden voor een mismatch zijn, omdat deze vooraf bekend zijn.”