Het pensioenstelsel is niet meer van deze tijd. Om draagkracht onder de werknemers te krijgen, moet de regeling op de schop.
Decennialang zijn werkgevers en werknemers in de luren gelegd door de bestuurders van pensioenfondsen. Jarenlang hebben zij bergen geld binnengehaald en zogenaamd beheerd en nu het echt op uitkeren aankomt, komt hun incompetentie aan het licht.
In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn pensioenen nu niet meer gegarandeerd en blijft indexering achterwege (als je maar oud genoeg wordt, word je vanzelf straatarm). Volgens de pensioenfondsen ligt dat alleen maar aan de kredietcrisis. Met geen woord wordt gerept over de premiekortingen en de terugstortingen van de pensioengelden in het verleden, soms in ruil voor werkgelegenheid. Want er was destijds, volgens de pensioenfondsbazen, toch geld teveel.
Draagkracht creëren
Momenteel is een pensioenregeling nog steeds gebaseerd op een 40-jarig dienstverband bij hetzelfde bedrijf en/of binnen dezelfde bedrijfstak. Maar wie haalt tegenwoordig nog zo’n dienstverband? En wie moet de pensioengaten dichten? Het nog steeds groeiende aantal flexwerkers? De werknemers die te maken krijgen met de versoepeling van het ontslagrecht waarover steeds meer gesproken wordt?
Als je in de toekomst draagkracht voor pensioenregelingen onder werknemers wilt krijgen (behouden is in de huidige situatie nagenoeg onmogelijk), moeten rigoureuze veranderingen worden doorgevoerd in pensioenland.
Veranderingen in pensioenland
Zolang bedrijfstakken aan bedrijfspensioenfondsen gebonden zijn, lukt veranderen op korte termijn in ieder geval niet. En zolang ondernemingen aan ondernemingspensioenfondsen en/of verzekeringsmaatschappijen gebonden zijn, is veranderen ook daar een moeizame aangelegenheid.
Toch zijn er nog genoeg ondernemingen die samen met hun werknemers een op het individu gerichte pensioenregeling kunnen opzetten. Goede voorlichting, zowel aan werkgevers als aan werknemers, is daarbij vereist. Bijvoorbeeld: als je straks een eigen huis zonder hypotheek hebt, heb je minder pensioen nodig dan iemand die gehuurd woont. Als je straks eigen vermogen hebt dat goed rendeert, heb je minder pensioen nodig dan iemand die aan het einde van zijn geld structureel nog een stuk maand over heeft. Zo zijn er nog meer factoren, waar bij individuele regelingen rekening mee gehouden moet en kan worden.
In een mogelijk volgende bijdrage geef ik mijn visie op de hoogte van pensioenen (waar hebben we het eigenlijk over), de bestuurders van pensioenfondsen (wat doen zij en hoeveel krijgen zij daarvoor betaald), de rol van de werkgevers, de werknemers en de gepensioneerden, de rol van de vakbonden.
Over de auteur:
Harry Smulders is voormalig lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, voormalig lid Parlementaire Enquête Commissie Bouwnijverheid, en voormalig ondervoorzitter vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Over het Podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.