Wie succes wil hebben, moet over lijken gaan is een populaire waarheid. Maar deze blijkt niet op te gaan. Het zijn juist sociale mensen die meer verdienen, zo blijkt uit onderzoek in de Journal of Personality and Social Psychology.
Onderzoekers van de universiteit van Stockholm, het Institute for Future Studies en de universiteit van South Carolina onderzochten data van meer dan 60.000 mensen in de VS en Europa om te onderzoeken of interesse in en betrokkenheid bij anderen een indicatie is van hoeveel geld iemand verdient en of ze kinderen hebben.
Gelukkiger
Hoewel uit eerdere onderzoeken blijkt dat als mensen socialer zijn, ze ook gelukkiger zijn, wilden de onderzoekers in dit geval specifiek weten wat het effect van sociaal gedrag is op het inkomen en de hoeveelheid kinderen omdat dit volgens de onderzoekers de factoren zijn die het meest in het oog springen in economie en evolutionair denken, theorieën die de nadruk leggen op eigenbelang.
De uitkomsten zijn hoopgevend voor de toekomst van de mensheid. Over de vijf studies die geanalyseerd werden als onderdeel van hun onderzoek, kwamen egoïsten niet als de best verdienende uit de bus (ze hadden ook nog eens de minste kinderen). Maar in vier van de vijf studies waren degenen die het meest verdienden ook niet de meest altruïstische mensen. De meest verdienenden waren redelijk sociaal, wat inhoudt dat ze voor het merendeel onzelfzuchtig waren, maar niet helemaal.
Egoïsten
Deze bevindingen zijn tegengesteld aan wat de meeste mensen zouden verwachten. In een apart onderzoek met mensen die niet aan de bovenstaande vijf studies deelnamen, zagen de onderzoekers dat het merendeel van de mensen verwachtten dat egoïsten meer zouden verdienen dan egoïsten.
Deze uitkomsten komen overeen met het werk van de populaire psycholoog Adam Grant, die in zijn boek ‘Give and Take, a revolutionary approach to success’ betoogde dat de meest succesvolle mensen ‘gevers’ zijn. Mensen die erop gericht zijn om anderen te helpen zonder daar direct iets voor terug te verwachten. De sleutel ligt erin om genereus te zijn zonder jezelf op te offeren.
‘Het gaat er niet om geld te geven of vrijwilligerswerk te doen. Maar door anderen te helpen, bijvoorbeeld door advies te geven, te mentoren of kennis te delen zonder daar iets voor terug te verwachten’, legt Grant uit. ‘Gevers halen voldoening uit het feit iets voor anderen te doen.’