De telefoon van de zaak wordt vaak als grote kostenpost gezien.Toch biedt zo'n mobiel veel voordelen. Zo peutert u een telefoon van de zaak los bij uw baas.
Het is steeds minder vanzelfsprekend dat werknemers een telefoon van de zaak krijgen. Zeker het aantal werknemers dat (onbeperkt) privé mag bellen op kosten van de zaak is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. En als u al een telefoon van de zaak krijgt, volstaat volgens de werkgever meestal een simpele Nokia. Terwijl iedereen tegenwoordig een iPhone, blackberry of de nieuwste Nokia wil. Het excuus dat mobieltjes waar u onder andere mee kan internetten fiscaal niet voordelig zijn, gaat niet langer op. Zolang u maar aan de fiscus kunt aantonen dat de telefoon voor minstens tien procent zakelijk wordt gebruikt, en daar zit u als manager toch zo aan. Maar hoe overtuigt u uw baas dat u die telefoon écht nodig heeft?
Toon uw verantwoordelijkheid
Laat zien dat u zich bewust bent van de hoge kosten die gepaard kunnen gaan met het gebruik van een mobiel in het algemeen en van internet op het mobiel in het bijzonder. Toon vervolgens aan dat u goed vooronderzoek heeft gedaan. Moet u regelmatig op pad voor uw werk? Breng dan de speciale wifi-spots die overal in de buurt zijn in kaart. Laat ook duidelijk merken dat u zich bewust bent van de vele alternatieven die er zijn in plaats van enkel urenlange dure mobiele telefoongesprekken te voeren. Als de werkgever ziet dat u zich van dit alles bewust bent en actief meedenkt, is de kans groter dat deze ermee instemt. Hij ziet zo dat u de verantwoordelijkheid van een mobiele telefoon van de zaak aankunt.
Altijd bereikbaar
Heeft u geen negen tot vijf mentaliteit of laat uw werk dat überhaupt niet toe? Dan is het handig om altijd bereikbaar te zijn. Iedereen heeft natuurlijk een mobiel en wat is er makkelijker dan uw eigen nummer afgeven, zal de baas denken. Toch is dat onlogisch. Wanneer u een moment echt van uw rust wilt genieten in Verweggistan of gewoonweg te ziek bent om te werken, blijven collega's en klanten u (onbedoeld) 'lastig vallen'. Geef daarom aan dat u het geen probleem vindt om (kosteloos) extra te werken, maar dat als het echt nodig is, u zakelijk alles wilt kunnen overdragen aan een collega. En dat gaat toch echt een stuk makkelijker door een mobiele telefoon over te dragen. Daarnaast is het voordeel dat wanneer u definitief vertrekt, uw opvolger deze zakelijke telefoon kan overnemen en vaste contacten niet geconfronteerd worden met een ‘oud' nummer of een ex-werknemer.
Alert reageren
Hoe vaak zit u niet te wachten op bijvoorbeeld een afspraak, in de trein of in de file. U kunt zich dan nogmaals voorbereiden en uw papieren doorlezen, maar feitelijk kent u alle details al. Een sudoku oplossen kan heel ontspannend werken, maar is natuurlijk niet efficiënt. Veel praktischer is het om op zulke momenten even de mail te checken en collega's van belangrijke updates te voorzien. Juist met de nieuwe generatie gsm's kan alles in één worden gedaan. Een afspraak plannen, mail checken en snel de laatste informatie opzoeken. Zonder dat er kilo's aan materiaal en grote logge apparaten hoeven worden meegesjouwd. Daarnaast kunt u hierdoor veel sneller opzoeken waar u precies moest zijn of wie u moet bellen als u verlaat bent, zonder onnodige tijd te verspillen door het via uw secretaresse te spelen.
Collectieve korting
Zeker als u veel in onderling contact met collega's en werknemers staat, kan een collectief abonnement interessant zijn. Werkt u in een bedrijf waar veel werknemers vaak op pad zijn? Dan vindt er veelvuldig telefoonverkeer plaats van vast naar mobiel en vice versa. Sommige werknemers declareren deze onkosten, andere krijgen een vaste vergoeding of moeten het helemaal uit eigen zak betalen en bellen dus maar niet op momenten dat ze dat beter wel hadden kunnen doen. Tegenwoordig zijn er genoeg providers die aanbieden om onderling gratis te kunnen bellen. En dat kan uiteindelijk aardig veel voordeel opleveren. Zowel voor uzelf, als voor de baas.
Minder rompslomp
Daarop aansluitend: iedere keer dat de gedetailleerde telefoonrekening op de deurmat valt, moet u weer uitzoeken hoeveel u voor de zaak heeft verbeld. Deze kosten gaan op een declaratieformulier en moeten door twee of drie man getekend worden. Dan gaat het door de ambtelijke molen en krijgt u het bedrag enige tijd later op uw rekening gestort. Deze methode is omslachtig en kost veel tijd en geld. Daarnaast is uw baas waarschijnlijk uiteindelijk duurder uit dan wanneer hij gewoon het abonnement voor zijn werknemers heeft betaald. U doet er dus beide uw voordeel mee.
Slijmen werkt
Tot slot raden we u aan te gaan slijmen. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, het is ontzettend effectief. Superieuren tegen wie wordt geslijmd, gaan positiever over de slijmerds denken. En dus krijgt u daardoor meer voor elkaar. Natuurlijk moet u het wel op de juiste manier doen en het ook weer niet overdrijven. Maar bij een onderzoek waarbij studenten lootjes moeten verkopen aan andere studenten, verkochten de slijmende studenten twee keer zo veel als de niet-slijmerds. Tijd dus om deze tactiek onder de knie te krijgen, met de tips die u hier kunt lezen.
Heeft u uw werkgever overtuigd? Laat hem dan gelijk ook deze speciale actie van MT zien.