Terwijl grote bedrijven zoeken naar manieren om de start-ups voor te blijven komt het Internet of Things op. Kenner Bart Schouw legt de bedrijfskansen en risico’s uit.
In de wereld van het Internet of Things(IoT) hebben alle apparaten nonstop contact met elkaar. Makkelijk voor consumenten en bedrijven, maar de bijbehorende risico’s zijn groot. Bij het Duitse Software AG is Bart Schouw verantwoordelijk voor de Internet of Things-afdeling.
Lora-netwerk
De bekendheid van en mogelijkheden voor het IoT hebben een stevige duw in de rug gekregen toen KPN eind vorig jaar aankondigde een zogeheten LoRa-netwerk aan te leggen in Nederland. Dat netwerk is een vereiste voor het gebruik van het internet der dingen.
Go
Schouw legt uit hoe moeilijk de toekomst op dit gebied te voorspellen is aan de hand van Google’s Go-computer. Dat apparaat wist begin dit jaar een van ’s werelds beste spelers van het spel te verslaan. Een wapenfeit dat de schaakoverwinning van computer Deep Blue op grootmeester Gari Kasparov uit 1997 in de schaduw zet.
Nog een decennium
Bij het in Nederland niet heel populaire spel Go heeft de speler veel meer opties dan bij schaak. Daar komt bij dat de gevolgen van losse zetten veel meer gevolgen kunnen hebben. De overwinning van AlphaGo van Google toont de razendsnelle technische ontwikkeling aan. Enkele jaren geleden claimde Google nog een decennium nodig te hebben om de algoritmes slim genoeg te krijgen om een mens te verslaan.
Beveiliging
Tijdens die razendsnelle ontwikkeling van het internet der dingen zitten bedrijven in een tweespalt bij het implementeren. Enerzijds is er de al jarenlange durende strijd met de veiligheid van de innovatie. Anderzijds is er het gevaar van te lang achterlopen. Snel zal die tweespalt ook niet ophouden, verwacht hij. De beveiliging van de apparaten ‘loopt telkens één of twee stappen voor op de aanvallers’.
Wanneer gaat die stuk?
Zelf ontwikkelt het bedrijf van Schouw verschillende vormen om de technologische innovatie toe te passen. Hij laat zien hoe het onderhoud van apparaten er in de toekomst uit kan zien. In een printer zitten chips die bijhouden hoe de technische staat van verschillende onderdelen ervoor staat. Door de gegevens van die onderdelen te verzamelen en te analyseren voorspelt het bedrijf wanneer welk stukje printer kapotgaat.
Onderhoud
Zo verplaats je het technisch onderhoud van het moment dat de machine kapot is naar het moment dat het apparaat bijna kapot is. Op een smartphone laat hij de bijbehorende app zien. Die herkent de printer en geeft aan welk onderdeel aan vervanging of onderhoud toe is én welke onderdelen binnenkort aan het eind van hun latijn zijn.
Zo verplaats je het technisch onderhoud van het moment dat de machine kapot is naar het moment dat het apparaat bijna kapot is'
Direct in het rood
Met de directe problemen in het rood en de minder urgente zaken in oranje ziet een medewerker direct wat hij kan doen. Door te herkennen welke zaken binnen – bijvoorbeeld – twee weken stuk gaan heeft je apparaat maar één keer onderhoud nodig.
Afbeelding: Adobe Stock