Het internationale zakenleven is vergeven van de Nederlanders. In deze rubriek besteedt MT aandacht aan een fraai staaltje managementtalent van Hollandse bodem, waar ook ter wereld. Dit keer: Willem Vesters, coo bij Siangpack in Maleisië.
Wie: Willem Vesters
Wat: coo bij Siangpack
Waar: Maleisië
Je kan wachten tot je vanuit Nederland wordt uitgezonden door het bedrijf waar je werkt, of je kan het gewoon zelf gaan doen. Aldus Willem Vesters, die koos voor de laatste optie en altijd gericht heeft gezocht naar buitenlands avontuur. Tijdens zijn studie Aerospace Engineering aan de TU Delft loopt hij stage bij Airbus in Hamburg (Duitsland), daarna begint hij in 1999 bij ING als international trainee. Na een paar maanden Amsterdam komt hij in de Verenigde Staten terecht, waar hij een jaar woont.
“In die tijd was het mode om vanuit de techniek over te stappen naar de bankensector, maar ik merkte al snel dat ik de technische kant miste. Toen ik geplaatst zou worden bij de afdeling corporate finance, heb ik bedankt voor die baan.” Zijn volgende stap bevalt beter. Vesters komt bij Philips terecht, waar hij in vijf jaar tijd verschillende functies uitoefent. Hij is weer terug in Nederland, maar uiteindelijk begint het toch te kriebelen. “Als trainee bij ING krijg je een uitgestippeld carrièrepad voorgelegd, bij Philips moet je jezelf eerst bewijzen voor je in de talentreviews terecht komt. Toen het zover was, ben ik toch weer verder gaan kijken.”
Makkelijk aanpassen
Vesters gaat op zoek naar kleine bedrijven, die hij wil helpen groeien van twintig naar veertig miljoen omzet. Via via krijgt hij een nieuwe klus bij de P2 Group, waarvoor hij eerst in Hongkong en Shanghai de organisatie mag opzetten. “Ik ben met mijn vrouw naar Hongkong verhuisd en kreeg letterlijk een stapel visitekaartjes en een zak geld mee om de organisatie op te bouwen. Mijn spullen werden achteraf nagestuurd.” Gelukkig kent Vesters Hongkong al een beetje, want in 1997 loopt hij er vier maanden stage. “Daarnaast kon ik teruggrijpen op de lessen die ik later bij Philips heb geleerd, toen ik op de afdeling inkoop zat en veel moest reizen.” Zoals vooraf afgesproken verkast Vesters een jaar later naar Portland in de Verenigde Staten, waar hij voor hetzelfde bedrijf de sales organisatie mag versterken en uitbreiden.
De volgende stop is toch weer Nederland, door een meningsverschil over de te voeren strategie verlaat Vesters de P2 Group. Na een kort avontuur in zijn thuisland, roept het buitenland alweer. Inmiddels zit Vesters in Maleisië, waar hij een eiertray-fabriek winstgevend moet maken. “In twee jaar tijd moet het bedrijf zijn getransformeerd in een organisatie waar biologisch afbreekbare verpakkingen worden gemaakt voor elektronica en voedsel.” Het is wederom een tijdelijke klus, die loopt tot de exit van de investeringsmaatschappij. Vesters: “Ik kan me gelukkig makkelijk aanpassen, dat zit in de aard van het beestje. Het is een vereiste voor deze levensstijl.”
Over de vele verhuizingen:
“We hebben inmiddels negen verhuizingen achter de rug, waarvan er vier internationaal waren. Dat mijn vrouw steeds mee gaat is een grote opoffering van haar, daar heb ik mazzel mee. Je maakt dit soort beslissingen niet alleen.”
Over de flexibele eerste jaren:
“Totdat onze twee kinderen een jaar of twaalf zijn, zijn ze nog niet zoveel gebonden aan school en vriendjes. Dus pakken we deze jaren en kijken we waar we stranden.” Lachend: “Eenmaal terug in Nederland zullen ze wel aan me vragen waarom er geen apen door het park lopen.”
Lees ook de eerdere afleveringen in deze serie:
– Dennis Goedegebuure van eBay
– Erik de Wit van Tyco Electronics
Deze rubriek volgt op de publicatie in MT over 33 Nederlandse succesmanagers in het buitenlandse zakenleven. Kent of bent u een Nederlandse manager die in het buitenland, bij een buitenlands bedrijf werkt? Laat het ons weten per mail.