Ontslagen werknemers krijgen te maken met een hoop regel- en uitzoekwerk om alles goed af te handelen. Vaak vergeten ze hun verzekeringen. Want werknemers die collectief bij de werkgever zijn verzekerd, realiseren zich na hun ontslag vaak niet dat ze daardoor ook onverzekerd rondlopen.
Met name pensioenregelingen voor nabestaanden en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gelden meestal alleen voor mensen die daadwerkelijk in dienst bij een bedrijf zijn. Na ontslag is de werknemer hiervoor niet meer gedekt. "Ook de vaak collectief via de werkgever afgesloten ziektekostenverzekeringen kunnen voor problemen zorgen", zegt Raymond Brood van adviesbureau Mercer in de Telegraaf.
Aanvullende verzekering
Hoewel een ontslagen werknemer geen gebruik meer kan maken van de collectieve korting, blijft hij wel tot het eind van het kalenderjaar verzekerd voor de basisverzekering ziektekosten. "De aanvullende verzekering kan echter wel voor problemen zorgen, zeker wanneer iemand ook daadwerkelijk gezondheidsproblemen heeft. Verzekeraars zijn namelijk niet verplicht mensen voor de aanvullende verzekering te accepteren", zegt fiscaliste Regina de Valk van de FNV Bondgenoten.
Ontslagvergoeding
De Valk benadrukt dat de acceptatieplicht van zorgverzekeraars en het feit dat de zorgverzekering in principe doorloopt tot het eind van een kalenderjaar erger voorkomen. Volgens Mercer hebben bedrijven in hun sociaal plan de mogelijkheid een deel van de ontslagvergoeding aan te wenden om verzekeringen voort te zetten, zelfs voor de collectieve korting die verzekerden bij hun werkgever gewend waren te krijgen. toch wordt hier volgens de FNV zelden gebruik van gemaakt, omdat "we vaak al blij zijn als er überhaupt een sociaal plan tot stand kan komen."