Als V&D failliet gaat, volgt wellicht een doorstart. Wat is daarvan de impact? 10 ketens weten het antwoord.
V&D gaat binnenkort wel/niet/nog niet/misschien failliet. Stel dat het gebeurt, wat is dan de volgende stap? Afgaande op andere faillissementen van (Nederlandse) retailers, volgt na een faillissement een doorstart. Dat is niet altijd een onverdeeld succes – zo ging Free Record Shop na een doorstart alsnog ten onder. Om een beeld te krijgen van de mogelijke gevolgen van een doorstart, bekeken we de gevolgen van 10 faillissementen van bekende Nederlandse winkelketens uit de afgelopen 2 jaar:
Bijna altijd een kleinere organisatie
Het resultaat van een doorstart bij de 10 onderzochte bedrijven was bijna altijd een flink afgeslankte organisatie, met minder filialen en minder medewerkers. Gemiddeld blijft na een nieuwe start eenderde van de oorspronkelijke organisatie over, zo blijkt uit onze inventarisatie. Dus wat er ook gebeurt bij V&D: grote kans dat aankomend ceo John van der Ent iets minder mensen mag aansturen, als hij op 1 maart officieel bij de keten begint. Als er tegen die tijd nog een keten is, tenminste. Van der Ent gaf trouwens eerder via een woordvoerder aan momenteel geen gesprekken met de media te voeren.
Grootste schade bij Free Record Shop
Van de 10 bedrijven die we bekeken, was bij de schade het grootste bij Free Record Shop: dat had ten tijde van het faillissement 141 winkels in Nederland met 755 medewerkers. De doorstart mislukte, waarna keten Boekenvoordeel alleen het klantenbestand en het merk overnam van de curator. Siebel komt van de 10 onderzochte retailers voorlopig als beste uit de doorstart-vergelijking; het werd volledig overgenomen door het Russische Moscow Jewelry Factory, dat 'een groot aantal personeelsleden' zei mee te nemen.
Verantwoording
Voor deze inventarisatie hebben we waar mogelijk definitieve getallen verzameld, maar bijvoorbeeld in het geval van Mexx en Schoenenreus is het nog te vroeg om te spreken over definitieve cijfers en hebben we soms schattingen gebruikt. Mexx werd eind januari gekocht door het Turkse Eroglu, dat aan heeft gegeven dat in ieder geval 200 van de 500 Nederlandse werknemers hun baan behouden. Schoenenreus ging begin 2015 voor de tweede keer in 2 jaar failliet. In januari 2013 sloot het 65 van de 206 filialen, momenteel wordt weer gewerkt aan een mogelijike doorstart. Daarbij zou 'zeker niet meer dan 30 procent van het personeel mee kunnen', zei de curator recentelijk tegen BNR. Begin dit jaar werkten er nog 717 mensen bij de Schoenenreus.