De verliezen op de aandelenmarkten lopen fors op door zorgen over de impact van het coronavirus op de economie. De prijzenoorlog op de oliemarkt doet de beurzen ook geen goed. Dit geeft bestuurders mogelijk een kans om eens naar de eigen beurskoers te kijken. Biedt de afgestrafte koers van je onderneming een goed moment om eigen aandelen in te kopen?
Slechts hier en daar (kleine) transacties
Enkele bestuurders kochten recent aandelen van hun eigen bedrijf in. Zo kocht CFO Jeroen Hemmen van Kendrion recent bijvoorbeeld voor krap negentienduizend euro aan eigen aandelen op, nadat de beurswaarde van het bedrijf met ruim 30% was teruggelopen. CEO Jos Blejie van ICT Group kocht volgens het register van toezichthouder AFM voor meer dan dertigduizend euro aan aandelen op, voor circa 6 euro per stuk. Een paar weken eerder stond de koers van het aandeel nog rond de 12 euro. Ook bij bouwer BAM en bodemonderzoeker Fugro werd in de afgelopen tijd wat ingeslagen.
Toch zien de door MT geraadpleegde beursexperts weinig bestuurders aandelen inkopen. ‘Ik denk dat de focus van het management nu op andere zaken ligt’, zo stelt analist Corné van Zeijl van Actiam. ‘Hoewel ik het als een positief signaal zou zien als de CEO of CFO wel aandelen inkoopt, zou hij zich in de eerste instantie moeten richten op de huidige coronacrisis. De gezondheid van het personeel en maatregelen om het bedrijf overeind te houden moeten prioriteit hebben’, aldus Van Zeijl.
Teken van vertrouwen
Vaak wordt het volgens de analist als een teken van vertrouwen gezien als een bestuurder aandelen in zijn eigen bedrijf koopt. De bestuurder, met meer kennis van zaken dan een buitenstaander, geeft daarmee een signaal af dat het bedrijf in zijn ogen ondergewaardeerd is.
‘Het zou raar zijn als de topman van Air France-KLM ineens aandelen zou inkopen. Het luchtvaartbedrijf staat er extreem slecht voor’
Volgens Van Zeijl komt het niet zo vaak voor dat bestuurders eigen aandelen kopen, omdat ze al een belang hebben of aandelen ontvangen als onderdeel van een beloningsplan. ‘Het is jammer dat we weinig aankopen in de markt zien’, aldus de analist. Tegelijkertijd ziet hij ook geen grote verkopen door bestuurders.
Ook analist Nico Inberg van IEX Group ziet dat er recent weinig transacties zijn geweest door bestuurders. Inberg is eveneens van mening dat het een krachtig signaal kan afgeven als een topman of -vrouw eigen aandelen inkoopt, zeker als het bedrijf onterecht flink in waarde is gedaald.
Maar in de huidige crisissituatie kan dit ook verkeerd uitpakken. ‘Het zou raar zijn als de topman van Air France-KLM ineens aandelen zou inkopen. Het luchtvaartbedrijf staat er extreem slecht voor nu.’
Periode van onzekerheid
Veel bedrijven zullen in de moeilijkheden komen door de impact van het coronavirus, zo vreest ook Inberg. ‘Het ergste moet nog komen. We gaan nu een periode van veel onzekerheid tegemoet. Het is de vraag of het wel zinvol is om aandelen in te kopen om het vertrouwen in het bedrijf een boost te geven. De kans is groot dat de markt dergelijke transacties voor kennisgeving aanneemt’, aldus de analist van IEX.
Volgens Inberg is het in alle situaties belangrijk dat een bestuurder wel voor een significant bedrag aan aandelen koopt, om een krachtig signaal naar buiten toe af te geven.
Niet altijd gunstig
Volgens Inberg kleven er ook nadelen aan het flink opkopen van eigen aandelen door topbestuurders. ‘Voor een CEO of CFO is het best risicovol om op één paard te wedden. Mocht het de verkeerde kant opgaan met het bedrijf, dan kun je niet alleen je baan kwijtraken, maar zie je ook je aandelen in waarde dalen’, aldus Inberg. ‘Bestuurders hebben soms ook niet alle wijsheid in pacht.’ De analist adviseert bestuurders om beleggingen te spreiden. ‘Koop ook aandelen van andere bedrijven.’
Verder waarschuwt Van Zeijl van Actiam dat er nogal wat restricties kunnen zijn aan het aan- of verkopen van eigen aandelen. ‘Dit moet altijd tijdig worden gemeld bij de AFM en moet plaatsvinden tijdens de zogenoemde stille periode. Dus niet kort voor of na publicatie van de bedrijfscijfers.’
Inkoopprogramma’s
Bestuurders kunnen op persoonlijke titel aandelen inkopen, maar het bedrijf zelf kan ook een inkoopprogramma van eigen aandelen opstarten. Zowel Van Zeijl als Inberg ziet dat ondernemingen momenteel de inkoopprogramma’s van eigen aandelen opschorten of terugschroeven. Volgens Inberg kunnen inkoopprogramma’s hetzelfde effect hebben op het vertrouwen van beleggers in de onderneming als individuele transacties. Het verschil is uiteraard dat een topman of -vrouw de aankoop van aandelen zelf financiert, terwijl het bedrijf aanspraak moet maken op de eigen kaspositie.
‘Voor bedrijven is het in crisistijd een verkeerde strategie om aandelen in te kopen’, zo stelt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. ‘Bedrijven hebben nu hun kasstroom nodig om te overleven. Zodra het hen lukt om aanspraak te maken op goedkope kredietlijnen, dan kunnen ze absoluut naar deze optie kijken’, vindt hij.
‘Als een bedrijf veel geld in kas heeft, is er niks aan de hand’, zo vult Inberg evenwel aan. ‘Ahold is ook scherp gefinancierd, maar zit nu minder in de hoek waar de klappen vallen. Veel luchtvaartmaatschappijen daarentegen gebruikten in de afgelopen jaren soms de volledige kasstroom om aandelen op te kopen en hebben nu geen geld meer achter de hand.’