Het vier jaar oude Bynder levert cloudsoftware waarmee op dit moment 350 bedrijven, waaronder KLM, Puma en Spotify, hun marketingmaterialen beheren. Eerder dit jaar scoorde het bedrijf uit Rotterdam 20 miljoen euro groeigeld.
Dat geld is onder meer nodig om het personeelsbestand uit te bouwen. Het afgelopen jaar ging de teller omhoog van 160 naar 258 medewerkers, waarvan 50 mensen in de Amerikaanse vestiging in Boston.
Voldoende rust
Een jaar geleden besloot oprichter Chris Hall het aantal vaste vakantiedagen overboord te gooien. Iets dat volgens hem goed past bij een relatief jong bedrijf dat in meerdere tijdzones tegelijk werkt.
Het experiment is geslaagd, laat hij een jaar later weten. “De belangrijkste reden om onbeperkt verlof in te voeren was dat we wilden dat onze mensen voldoende rust zouden nemen. We wilden een duidelijk signaal afgeven, zodat niemand zich beperkt zou voelen. Daarom zijn we heel blij om te zien dat er afgelopen jaar gemiddeld ook daadwerkelijk meer vrije dagen zijn opgenomen.”
Misbruik
Hall kreeg veel vragen van andere Nederlandse bedrijven, die zich onder meer afvragen of er geen misbruik van de regeling wordt gemaakt. Maar het mooie van de nieuwe regels is volgens Hall juist dat je er geen misbruik van kán maken. “Het is precies onze bedoeling dat mensen meer vrij nemen en daar doen we dan ook zeker niet moeilijk over. In de praktijk zien we nu dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, de uitschieters liggen rond een maand. Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en denken ook in het bedrijfsbelang.”
Het loont volgens hem om mensen verantwoordelijkheid te geven, zegt hij met een verwijzing naar Netflix, waar het officiële kledingbeleid overboord werd gezet. “Het is niet alsof mensen dan vervolgens naakt naar kantoor komen. Wij kunnen onze mensen met een gerust hard deze vrijheid geven. Iedereen is in staat om zijn gezonde verstand te gebruiken, blijkt in de praktijk.”
Controle
De kunst is juist om te controleren of mensen wel genoeg vrij nemen, vult HR-manager Kristel Moedt aan. “Mensen zijn op de gekste momenten van de dag aan het werk. Wij waarderen die flexibiliteit en daar willen we ze ook iets voor teruggeven. Wat we wel moeten blijven doen is controleren, ongeveer eens per kwartaal, of mensen wel vrij nemen.” Daarnaast moet Bynder ook rekening houden met vakantiedagen die moeten worden uitbetaald als iemand weggaat bij het bedrijf.
Bijhouden van dagen is ook voor verschillende teams – Bynder noemt ze ‘squads’ – van belang. Daarin zitten medewerkers met verschillende disciplines, zonder een manager waar toestemming aan moet worden gevraagd voor vrije dagen. Maar om het team, dat altijd dezelfde klanten bedient, niet te ontregelen is afstemming van vakanties en andere vrije dagen cruciaal.
Meer vakantiedagen
Al met al ging het aantal vrije dagen per persoon met ongeveer 1 dag omhoog. In de VS was met twee extra dagen de grootste stijging te zien, zegt Moedt. Dat hangt vooral samen met het feit dat de norm met gemiddeld 10 vakantiedagen per jaar in de VS nogal laag ligt vergeleken met Nederland. In de VS wordt door meerdere bedrijven geëxperimenteerd met onbeperkt verlof, merkt zij op. Maar wat medewerkers volgens haar waarderen is dat het bij Bynder geen loze belofte is, maar actief beleid. “We vragen bijvoorbeeld ‘Waarom neem je geen twee weken zomervakantie, in plaats van een’.”
Het systeem is dus een blijvertje, wat Bynder betreft. Ook bij het aantrekken van nieuwe mensen, essentieel bij een groeibedrijf als Bynder, is het wat Moedt betreft een aanwinst. “Al komen ze misschien niet specifiek daarom, maar het geeft aan hoe je als bedrijf staat ten opzichte van je medewerkers. Veel bedrijven zegen wel dat ze medewerkers vrijheid en verantwoordelijkheid geven, maar uit dit soort dingen blijkt dat we het echt menen.”