Niemand is in staat om te multitasken, en dat moeten we dus ook niet proberen, betoogt Margriet Sitskoorn.
We zouden soms wel willen, maar niemand kan twee dingen tegelijkertijd. Ter promotie van haar boek, IK kwadraat, de beste versie van jezelf, gaf hoogleraar neuropsychologie Sitskoorn een aantal lezingen over de werking van je brein. Eén van de aspecten die ze bepleit is afschaffing van het idee van multitasken.
Sukkels voor afleidingen
De gevaren van multitasker toonde professor Clifford Nass van Stanford aan. Door studenten die respectievelijk veel en weinig probeerden te multitasker naast elkaar te zetten. Beide groepen toonde duidelijk verschillend gedrag.
Als we langere tijd proberen te multitasken zijn we sneller afgeleid. Volgens Nass ‘suckers for irrelevancy’. Niet dat het daarbij ophoudt. Sitskoorn omschrijft dat het geheugen slechter werkt en de zelfcontrole minder wordt.
Behalve dat frequente multitaskers sneller zijn afgeleid zijn er meer problemen als ze werken. Zo zijn deze mensen minder nauwkeurig op het moment dat ze werken.
Niet parallel, maar serieel
De oorzaak van die problemen ligt in de manier waarop de grijze massa werkt. Onze hersens werken niet parallel, maar serieel. Om van de éne naar de andere taak over te gaan heeft de grijze massa 0,7 seconde nodig om te wisselen.
In die tussenliggende tijd gebeurt er helemaal niets in de bovenkamer, aldus Sitksoorn. De hersens zijn niet in staat om nieuwe informatie te verwerken. Die kleine seconde is meestal geen probleem, maar in bijvoorbeeld het verkeer kan de kleine periode heel gevaarlijk zijn.
De smartphone is als een leeuw
Ook op de werkvloer vormt die doorlopende afleiding een probleem. Bekendste voorbeeld is de smartphone. De hersens reageren volgens de hoogleraar hetzelfde op de piepjes van het apparaat als dat we op een leeuw reageerden in de prehistorie.
“Waar je ook mee bezig bent, als er een leeuw komt, dan ben je direct afgeleid.” Aldus Sitskoorn. “Je lichaam maakt stoffen aan om te vluchten of te vechten. Datzelfde gebeurt bij het afgaan van een smartphone.”
Lees ook:
- 3 manieren om eenvoudig je omgeving te beïnvloeden
-
Honger naar succes? Maak je deze 12 vaardigheden eigen