De negatieve spiraal in de Duitse economie lijkt opeens doorbroken. Na meevallende cijfers over het ondernemersvertrouwen en de werkgelegenheid eerder, laat nu ook de zogenaamde ZEW-index een onverwacht sterke verbetering zien. Wat doet dit voor Nederland?
De index van het Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW) is gebaseerd op de mening van financieel analisten. Hen wordt gevraagd wat ze verwachten voor de ontwikkeling van de grootste economie van Europa. Ongeveer 18 procent van de respondenten rekent op een verbetering. Dit is 10 procentpunt meer dan een maand geleden. Tegelijk daalde het aantal experts dat een verslechtering verwacht ook sterk. Waardoor de balans tussen positieven en negatieven in een maand flink verbeterd is.
De index staat nu op het hoogste punt sinds juli vorig jaar. Toen speelde de eurocrisis de economie wel al parten, maar was de onrust nog niet zo groot als in het najaar.
ZEW-president Wolfgang Franz toonde zich dinsdag voorzichtig optimistisch. “De inschatting van financiële experts geeft reden voor optimisme dat Duitsland slechts een dipje in economische activiteit zal doormaken.” Hij suggereerde dat maatregelen van de Europese Centrale Bank mogelijk een bijdrage hebben geleverd aan het sentiment. De ECB besloot in december om banken langlopende, goedkope leningen te verstrekken. Dit lijkt de financiële markten wat lucht te hebben gegeven.
Gaat Duitse economie VS achterna?
De andere belangrijke graadmeter van de Duitse economie, de Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen, liet in december ook al verbetering zien. In de loop van 2011 was het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie nog sterk gedaald. De werkloosheid in Duitsland is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in twintig jaar. Met de verbeterende cijfers gaat Duitsland de Verenigde Staten achterna. Terwijl de eurozone weg leek te glijden in een nieuwe recessie, is de toestand in de Amerikaanse economie verbeterd. Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen, een goede economische graadmeter daalde in de laatste maanden van het jaar naar het laagste niveau sinds 2008.
En Nederland?
De grote vraag is of de Nederlandse economie ook aan de beterende hand is. De inkoopmanagersindex van inkooporganisatie NEVI liet begin deze maand voor de vierde maand op rij krimp zien. De index kwam uit op 46,2 punten, tegen 46,0 punten in november. Er was dus wel sprake van een stabilisatie maar nog niet van echte verbetering.
Economische ontwikkeling Duitsland, Nederland en eurozone vanaf 2003 (bron: Eurostat)
Er wordt vaak gezegd dat de Nederlandse economie in grote mate meeademt met de oosterburen. De afgelopen tien jaar is dat echter maar in beperkte mate het geval geweest (zie grafiek). De eerste jaren van de eeuw was Duitsland de zieke man van Europa en groeide beduidend minder hard dan Nederland en de eurozone gemiddeld. Tijdens de recessie van 2008 en 2009 was de krimp in Duitsland ook groter dan in Nederland. Het herstel is de afgelopen jaren wel sterker geweest.
Lees ook:
- Inkoopmanagers blijven somber
- Nederland in recessie
- Deze recessie pijnlijker dan vorige
- Economie: waarom de buren nog wel groeien
- Nederland gaat het maken