Hardlopen is gezond. 5 tips voor de manager die te veel op kantoor zit.
Dat hardlopen gezond is, hebben wetenschappelijke onderzoeken de afgelopen jaren keer op keer onderstreept. Renners hebben een gezondere geest, zijn minder depressief en hebben langer te leven. Het werkt bovendien als remedie tegen dure welvaartsziekten als diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten die de werkgever een hoop geld kosten. Hardlopen kost bovendien relatief weinig tijd en je hebt er amper iets voor nodig om het te doen. Maar als je dan inderdaad begint met hardlopen, hoe houd je het dan vol en hoe ga je steeds beter presteren? Vijf wetenschappelijk verantwoorde tips om een betere hardloper te worden. En om überhaupt beter te gaan presteren.
#1. Stel een specifiek en niet te makkelijk doel
Wetenschappers Edward Locke en Gary Latham zijn de grondleggers van diverse motivatietheorieën en experts op het gebied hoe je een doel stelt. In de jaren zestig waren deze vooraanstaande psychologen er al uit dat je beter een helder doel kan stellen om prestaties te verbeteren dan iets vaags dat ook nog eens makkelijk haalbaar is. ‘Doe je best’ is namelijk minder effectief, dan de uitdaging ‘doe je best om je beste tijd te verbeteren.’ Kort gezegd vonden Locke en Lotham dat je duidelijk moet zijn over wat je doel is, jezelf uitdagen, je oprecht inzetten, niet zo maar opgeven, jezelf feedback geven en ervoor zorgen dat je doel complex genoeg is om interessant te blijven.
#2. ‘Embrace the suck’ en raak in de flow
Cindra Kamphoff is een expert op het gebied van prestatiepsychologie en bovendien een fanatiek marathonloopster. Rennen, zo geeft ze ruiterlijk toe, voelt zeker niet altijd even goed. Integendeel. En al helemaal als je net begint met rennen. Daarom is het volgens Kamphoff belangrijk ‘to embrace the suck’. Daarmee refereert ze aan een term uit militair jargon, specifiek uit Operation Iraqi Freedom. Het komt er op neer dat je gewoon moet doorzetten en de pijn die je misschien in je lichaam voelt moet omarmen. Want als je doorzet, zo zegt Kamphoff, dan kom je in de 'flow' en dat is waar je wilt zijn. Wanneer je alles verder loslaat en helemaal opgaat in het hardlopen.
#3. Ren tegen een rivaal
Galvin Kilduff, assistent professor management en organisaties aan de Leonard N. Stern Businessschool, bekeek uitvoerig zes jaar data over hardlopen en interviewde daarnaast vele hardlopers over rennen waarbij een competitie-element is geïntroduceerd. Oftewel je loopt hard tegen mensen van ongeveer zelfde leeftijd, die ongeveer hetzelfde kunnen en waar je toch al enige rivaliteit mee hebt. Volgens het onderzoek van Kilduff kan een hardloper een race van vijf kilometer gemiddeld 25 seconden sneller afleggen als een persoonlijk rivaal ook in de race mee rent. Het zijn volgens Kilduff juist langdurige persoonlijke rivaliteiten die zorgen voor een boost in motivatie en prestatie.
#4. Praat tegen jezelf
De Griekse sportpsycholoog Antonis Hatzigeorgiadis, verbonden aan de Faculteit lichamelijke opvoeding en sportwetenschappen van de Universiteit van Thessalië, onderzocht het effect van jezelf motiverend toespreken. Hatzigeorgiadis: ‘Het gaat om de mentale strategie die erop is gericht jezelf de juiste peptalk te geven waardoor je focus verbetert en je beter en sneller reageert. We weten natuurlijk al dat dit werkt, met name in de sport. Maar waarom werkt het en in welke situaties precies? Hatzigeorgiadis kwam tot de conclusie dat tegen jezelf praten vooral concentratieverhogend werkt en het meest effectief is bij een nieuwe uitdaging. Dus niet bij het rondje om het park dat je al bijna routinematig aflegt. ‘Het is een techniek die je potentieel verhoogd,’ zegt Hatzigeorgiadis. ‘Ons brein leidt nu eenmaal de actie. Als we onze gedachten beter kunnen ordenen, en kunnen verscherpen, dan verbetert dit onze prestaties. Tijdens het zwemmen, tijdens het rennen en ga zo maar door.’
#5. O ja, rennen op blote voeten is beter
Volgens een studie die enkele jaren geleden werd gepubliceerd in het blad Nature hoef je je niet druk te maken over de aanschaf van geweldige renschoenen om nog harder en beter te rennen Er gaat namelijk niets boven de blote voeten. ‘De meeste mensen denken dat blootvoets rennen gevaarlijk is en pijn doet, zegt Daniel Lieberman, hoogleraar evolutionaire biologie aan Harvard. ‘Onzin natuurlijk, op de meeste harde ondergronden kun je rennen zonder een centje pijn.’ Lieberman bekeek in een onderzoek de manier van rennen van drie groepen. De eerste groep rende altijd op blote voeten. De tweede groep loopt altijd hard op schoenen en een derde groep is gestopt met om schoenen te rennen en geeft nu de voorkeur aan blootvoets rennen. Wat bleek? Mensen die op schoenen rennen, zetten daarbij altijd eerst hun hiel neer. Niet goed, zo zegt Lieberman, dat leidt tot heel veel blessures. Mensen die op blote voeten rennen vangen telkens de eerste impact van het rennen veel beter op door bij elke stap eerst het midden van hun voet op de grond te plaatsen. Lieberman: ‘Onze eigen lichaam prestereert nu eenmaal veel beter dan een paar goede sneakers.’
Meer leiderschap en gezondheid?
-
De 5 fitnesstrends van 2016
- Vermoeid of zelfs uitgeput? Ga skiën of beter, langlaufen
-
Waarom het nog steeds eenzaam is aan de top