Als je naar de top wilt moet je de 'reuzen' goed begrijpen, aldus Noël Slangen. Reuzen zijn de absolute toppers uit bedrijfsleven en politiek. Slangen schreef er een boek over.
Als strategisch communicatieadviseur werkte Vlaming Slangen met vijf Belgische premiers en talloze ceo's van multinationals. "De meeste medewerkers snappen weinig van deze reuzen", zegt Slangen. Dat is jammer voor deze medewerkers, want het belemmert hun carrièrekansen. Slangen geeft zes tips.
1. Werk doelgericht
Slangen: "Stoor reuzen alleen met relevante informatie en zorg voor resultaten. Medewerkers willen reuzen nog wel eens laten merken hoe hard ze werken, om indruk te maken. Daar hebben de reuzen geen boodschap aan. Ze zijn alleen maar geïnteresseerd in de resultaten en hebben geen tijd voor iets anders."
2. Zet je angst opzij
Slangen: "Veel mensen treden de topmannen en -vrouwen angstig tegemoet. Daar hebben die topmensen helemaal niks aan, want door onzekere mensen worden ze minder goed ondersteund." Volgens Slangen worden reuzen ook helemaal niet boos op medewerkers die ze onbelangrijk vinden. "De reus concentreert zich zodanig op hoofdlijnen dat hij alleen boos wordt op de mensen die hij cruciaal acht voor het functioneren van de organisatie. Boos zijn kost veel energie, iets waar de reus uitermate efficiënt mee omgaat."
3. Streef niet naar schouderklopjes
Slangen: "Alleen al het feit dat je voor de reus mag werken, zou erkenning genoeg moeten zijn. Als je bevestiging zoekt van de reus, val je hem lastig met bijzaken."
4. Werk samen met collega's in plaats van over hun rug te scoren
Slangen: "De reus prikt er namelijk doorheen als je dat probeert. Reuzen hebben zelf het traject naar de top afgelegd en ze herkennen het als er trucjes worden uitgehaald." Dat wil overigens niet zeggen dat reuzen bij onderling gekonkel ingrijpen, aldus Slangen. "Ze laten de medewerkers het zelf uitzoeken en oplossen. Ingrijpen kost energie."
5. Praat de reus niet naar de mond
Slangen: "Doe geen pogingen hem te behagen. Vertel hem wat hij moet horen, niet wat hij wil horen. Reuzen willen mensen om zich heen die ze kunnen vertrouwen." Hier onderscheidt de reus zich overigens van de mindere topmanager. Slangen: "Bij iets lagere managers zie je dat ze sneller geneigd zijn om jaknikkers om zich heen te verzamelen. Als ze minder onafhankelijk zijn en minder sterk staan, moeten ze dominante coalities zoeken."
6. Kijk uit voor dwergen op stelten
Slangen: "Dat zijn mensen die op leidinggevende posities terecht zijn gekomen, terwijl ze helemaal geen leiding geven. Ze hebben een stoel bemachtigd en zullen hem met alle middelen vasthouden. Dwergen hebben de volgende kenmerken. Ze hechten veel belang aan formaliteiten, etiquette en de juiste aanspreektitel. Ze zijn conservatief; innovatie en uitdaging zijn vieze woorden. Bovendien nemen ze geen verantwoordelijkheid als het fout gaat en geven hun medewerkers de schuld. Een echte reus neemt deze verantwoordelijkheid wel."
Noël Slangens boek ‘Praten met reuzen' is verschenen bij Academic Service.