Brancheclub ICT Office heeft laten doorrekenen wat de softwaresector voor Nederland betekent. Softwarebedrijven zijn samen goed voor 192.000 banen, een omzet van 25 miljard euro en een toegevoegde waarde voor de economie van 17,3 miljard.
De juichende conclusie dat de software daarmee 'koploper van de kenniseconomie' is, laten we even voor rekening van ICT Office, maar de cijfers waar Dialogic mee komt, zijn best indrukwekkend. In omzet gerekend zijn de softwarespecialisten al groter dan de chemie of de bloemen- en plantensector. Van de 192.000 voltijds banen zijn er 68.000 in de ontwikkeling en 14.000 in research & development, dus er wordt echt wel wat gemaakt binnen de sector.
Maatwerk vs. product
Dat blijkt ook uit de omzetverdeling: 10,2 miljard komt van in eigen huis ontwikkelde software. Aan maatwerk wordt 5,5 miljard omgezet, de 'dozen' zijn goed voor 3,9 miljard. Hoe groter een bedrijf is, merken de onderzoekers op, hoe groter het aandeel productsoftware. Die wordt trouwens voor 15 procent geleverd als dienst, via het bekende SaaS-concept.
Export
Wat wel beter kan: de export. Die blijft met 1,9 miljard relatief beperkt. De Nederlandse softwarekloppers zijn sterk op de binnenlandse markt gericht. Als ze producten aan het buitenland verkopen, is dat in de regel aan West-Europa. Toch gaat ook nog eens 20 procent naar Noord-Amerika.
Offshoring
Anders dan je zou denken op basis van de aandacht voor het fenomeen, heeft de offshoring nog geen hoge vlucht genomen bij de Nederlandse softwarebedrijven. Volgens het rapport zou slechts 2,6 procent van de software op de typische offshore-locaties in verre landen als India worden ontwikkeld. Als er in het buitenland wordt gewerkt, is het vaker in eigen vestigingen. Daar wordt 4 procent van alle software gemaakt.
>> Lees meer nieuws op TechBusiness, het nieuwe technologieplatform van MT