Er zijn altijd crises geweest en ze zullen ook altijd weer komen, stelt Shell-topman Jeroen van der Veer. We komen er wel weer uit. Maar: hoe en wanneer?
Feit is dat iedere crisis nieuwe inzichten oplevert. Van der Veer zegt in het blad Shell Venster dat de les die we uit de huidige crisis trekken is, dat het risicomanagement in de diverse financiële systemen moet veranderen. "Maar het betekent werkelijk niet het eind van het westers economisch model."
Voetbal
Van der Veer ziet het als een marktmodel, "maar dan één als een voetbalveld met lijnen en spelregels. Het spel werd gespeeld maar liep opeens niet goed meer." Het begon met het verstrekken van slechte leningen, gevolgd door het herverpakken van financiële producten en het telkens aan elkaar doorverkopen, zonder de risico's te kennen. "Dat is een kwalijke zaak, want het betekent dat die mensen hun werk gewoon niet goed hebben gedaan."
Strenger fluiten
Maar de Shell-topman vindt het onzin om vanwege de ontstane crisis het ‘voetbalspel' af te schaffen. "Er moeten ook niet allemaal extra scheidsrechters het veld worden ingestuurd. De bestaande scheidsrechter moet wel een stuk strenger fluiten. En misschien is het zinvol om een paar nieuwe regels te maken waar gij voortaan ook voor moet fluiten."
Stilstand
Ondanks dat de huidige marktomstandigheden niet ideaal zijn, blijft Shell een relatief grote investeerder. "Ik geloof niet in een start-stop beleid. Dat brengt schade toe aan je hele kritische massa van kennis, kunde en motivatie van mensen. Alles waarin we de afgelopen jaren juist zoveel hebben geïnvesteerd, zoals de kwaliteitsverbetering van het projectmanagement, zou dan tot stilstand komen. Dat is zeer onwenselijk; die fout hebben we eerder gemaakt, die les hebben we geleerd."
Pensioen
Tot slot krijgt Van der Veer nog een persoonlijke vraag voorgelegd. Over een half jaar gaat hij namelijk met pensioen. Op de vraag wat de topman dan gaat doen, volgt een antwoord zoals alleen iemand met hart voor de zaak dat kan zeggen. "Shell betaalt me een goed salaris om voor het bedrijf te werken en niet om na te denken over wat ik daarna zal gaan doen."