Eduard Schaepman wil zijn keten flexkantoren Tribes razendsnel uitbreiden. Daar is veel geld voor nodig. De boel verkopen was een optie, maar wilde hij niet. Een Amerikaanse durfinvesteerder komt nu met geld op de proppen.
De Amerikaanse investeerder Oaktree Capital stapt in Tribes; aandeelhouders Schaepman en ook Marcel Boekhoorn en Michiel Mol houden ieder afzonderlijk een minderheidsbelang. Om wat voor bedrag het gaat (het FD schat enkele tientallen miljoenen) en of de Amerikanen een meerderheid verwerven – Schaepman houdt zich tegenover Sprout op de vlakte. Hoe dan ook: "een exit kun je dit niet noemen”, zegt hij. “We rollen gewoon door. Ons belang is: we willen harder groeien dan oorspronkelijk gedacht.”
Tribes opende een jaar geleden zijn eerste vestiging, in Eindhoven. Een jaar later staan er negen flexkantoren in zeven steden en is in Brussel de eerste stap over de grens gezet. Binnen afzienbare tijd moeten er in de Benelux 35 vestigingen staan. Dat lijkt veel, maar Schaepman wijst er nog maar eens op dat in Nederland en omliggende landen nog maar een paar procent van de kantoren ‘flexibel’ worden gehuurd. Ondertussen zijn er meer dan genoeg kapers op de kust, waaronder ook zijn oude bedrijf Regus (eigenaar van Spaces) en partijen als WeWork.
Die laatste uit de Vs overgekomen snelle groeier (gewaardeerd op 16 miljard dollar) is een van Schaepmans inspiratiebronnen. “Die groeien ook door constant geld op te halen.” Hij benadert Tribes dan ook als een startup, die snel uitrolt en zijn verdienmodel baseert op abonnementen. “Dat passen we in dit geval toe op een fysieke startup.”
Te weinig cashflow
Je kunt als startup niet alles uit cashflow halen, zegt Schaepman: dan zou het tempo te laag liggen. Elke nieuwe vestiging kost tussen de 1,5 en 2 miljoen euro, terwijl de doelstelling voor de komende tien jaar ligt op 2000 vestigingen in honderd landen.
Schaepman besloot daarom – nu een half jaar geleden – dat de uitrol van zijn challenger sneller moest en begon ‘teasers’ te sturen naar potentiële investeerders. In de Benelux waren geldschieters van het kaliber dat hij zocht niet voorhanden. “Alle jongens die ik ken uit de Quote 500 willen wel, maar hebben de cash niet. Dan ga je goed kijken welke partijen je wil aanschrijven, welke dat wel kunnen opbrengen. En ja, dat bekent ook gewoon Googlen.”
WeWork
Opvallend: onder de geïnteresseerden zat ook WeWork, dat Tribes zelfs helemaal wilde overnemen. “Waarom ik daar niet op ingegaan ben? Ik ben ondernemer en ik wil passioneel verder en die tent groot maken. En ik ben er 100 procent van overtuigd dat wij een ander concept hebben.”
In totaal toonden 28 partijen serieuze interesse; Schaepman selecteerde er 8, aan wie hij een investment memorandum stuurde. Een aantal partijen viel af omdat ze al een belang hadden in Regus of een andere concurrent. Met vier partijen, waaronder een uit Hongkong, werd in Londen verder gepraat.
“Oaktree was degene die gelijk alle panden ging bekijken, zij waren het meest voortvarend”, zegt Schaepman. Eind december lag er een memo of understanding, vorig maand stond het geld bij Tribes op de rekening.
Leerzaam
Een leerzame ervaring, noemt de ondernemer zijn eerste onderhandelingen met private equity. “Ze willen zo’n beetje dat je IPO-klaar bent, dus je wordt van haver tot gort onderzocht. Dat is wel opmerkelijk als je een tentje hebt met – toen – maar acht hutjes.”
Bij de melding dat er ‘no red flags’ waren dacht hij even aan het opheffen van een zwemverbod, zegt hij gekscherend. Maar het betekende simpelweg dat alles in orde was en dat er in feite geen manier meer was voor Oaktree om zich terug te onderhandelen uit de ophanden zijnde deal.
Franchise
Snel uitbreiden wil Schaepman niet alleen met groeikapitaal, maar ook door te gaan franchisen in bijvoorbeeld Londen en New York. “Met een eigen vestiging heb je meer marge, dat klopt. Maar we willen sneller groeien. Dan moet je delen en marge schenken aan anderen.” Schaepman zoekt daarvoor in meerdere landen “local heroes” die enthousiast zijn en het concept van Tribes ter plekke willen uitbaten, met 35 vestigingen per land. Alleen al in New York is wat de ondernemer betreft plek voor tientallen Tribes-vestigingen. “WeWork zit daar met 30 locaties. Daar zouden wij ook met 35 vestigingen kunnen zitten.”
Werkplek met een zwembad
New York – of meer precies het Meatpacking district – is ook de stad waar Schaepman tot het inzicht kwam dat zaken zoals werken, leven en ontspanning steeds meer geïntegreerd raken. "Alles is nu opgeknipt. In het Meatpacking district is alles geïntegreerd. Daar heb je werkplekken met bovenop het dak een zwembad. Daar staan ze ’s avonds te feesten in badpak. Dan heb je passie op kantoor en lol in het leven en gaat iedereen weer beter performen.”
Over niet al te lange tijd stapt Tribes dus ook in long- en shortstay-appartementen, nu al is horeca een belangrijk onderdeel van het concept. “Ons werk lijkt op de hotelwereld. En we hebben het ook echt zo ingericht, ook met ons boekingsysteem. Die twee formules kruipen steeds verder naar elkaar toe.”
Dit artikel verscheen eerder bij onze collega's van Sprout.
Foto: Tribes