Echte duurzaamheid kent geen verliezers, zegt Big Improver Ruud Koornstra. 'Alleen de gevestigde orde kan beter iets anders gaan doen.'
Ruud Koornstra (45) verwierf faam als oprichter van Tendris, een initiëringsmaatschappij voor duurzame ondernemingen. Koornstra won begin dit jaar de BID-award, omdat hij volgens de jury laat zien dat duurzaam ondernemen goed kan zijn voor de wereld én de ondernemer. In MT stelt hij het probleem aan de kaak dat we het nalaten “onze economie in revolutionair tempo te verduurzamen.”
Analyse
“De manier waarop we produceren en handelen is op termijn niet houdbaar. We putten onze bronnen uit, veroorzaken een klimaatcrisis en maken winsten die ten koste gaan van verliezers in andere werelddelen. We hebben de technologische oplossingen om de economie te verduurzamen, maar we laten het na. Dat komt door onze menselijke angst voor verandering. Die angst speelt de gevestigde spelers in de kaart.”
Strategisch argument
“Shell is misschien de beste oliemaatschappij ter wereld, maar het olietijdperk is voorbij. Het is bizar dat zich in de Nigerdelta een ecologische ramp voltrekt, de bevolking in opstand komt en dat de oliewinning alleen onder militaire bescherming kan plaatsvinden. Hier is zeker geen sprake van een eerlijke ruil. Van partijen die veel te verliezen hebben bij verandering hoeven we niet veel te verwachten. De auto-industrie bijvoorbeeld concurreert op de aandrijflijn, de motor en de versnellingsbak. Het elektrisch rijden, waar zowel de versnellingen als de verbrandingsmotor vervallen, kan door hen niet oprecht worden omarmd.”
“Die gevestigde partijen zijn onderling sterk verbonden, ook door een gesloten old boys network. In hun studies en prognoses proberen ze veranderingen uit te stellen. Zij gebruiken complexiteit als een strategisch argument tegen verandering. Als consument hoor je van deze ‘experts’ dat veel niet kan, maar dat is helemaal niet waar: een industry shift kan zich in 2,5 tot 3 jaar voltrekken.”
Oplossing
“De weg naar duurzaamheid zit hem vooral in een mentaliteitsverandering. Alle investeringen moeten in het vervolg duurzaam zijn. Dat betekent dus bijna per definitie: niet in de gevestigde partijen. En dan heb ik het over duurzaam niet alleen in termen van CO2, maar ook over zaken als eerlijkheid. Het ‘oude’ systeem ging uit van minimaal één verliezer die de winsten voor de rest veiligstelde.”
“Onze groep opereert vanuit de gedachte dat we het – allemaal – beter krijgen dankzij elkaar. Zonder verliezers in de keten en zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat levert stabiliteit op in de wereld. En onze groep groeit. Er bestaat een onderstroom die steeds krachtiger wordt. Duurzame ondernemers, de outsiders die wel verandering kunnen brengen, financieren hun investeringen in toenemende mate direct met behulp van particulieren, buiten de banken om. Die revolutionaire verandering komt eraan, ze sijpelt al door de dijken heen.”