Het percentage vrouwelijke managers stijgt, maar wil dat ook zeggen dat er meer vrouwen worden aangesteld?
Het zijn duidelijke cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen publiceerde: er zijn 8 procent minder managers in Nederland dan een jaar geleden.
Een andere interessante conclusie is dat het percentage vrouwelijke managers juist toenam – 28 procent van de managers is in het tweede kwartaal van 2015 vrouw, ten opzichte van 26 procent in dezelfde periode vorig jaar.
Voorvechters van diversiteit op de werkvloer zullen blij zijn geweest met het horen van de laatste managerstelling van het CBS. Maar de achterliggende reden is anders dan een progressief diversiteitsstandpunt in de Nederlandse boardrooms.
Meer mannen weg…
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, kun je niet zo simpel stellen dat er ook meer vrouwen worden aangesteld op managementposities.
"Wat we vooral zien is dat in de financiële dienstverlening en in de verzekeringswereld veel managersplekken verdwijnen. Daar gaat het economisch gezien wat minder en daar gaan ze meer lean denken om kosten te besparen. In die sector zitten verhoudingsgewijs vaker mannen achter de knoppen, die nemen dus ook een groot deel van de totale afname voor hun rekening. "
… maar niet per se meer vrouwen op managementposities
In het onderwijs, de zorg en bij de overheid – sectoren met verhoudingsgewijs veel vrouwelijke managers – is die afname een stuk minder. Dit is volgens Van Mulligen dan ook vooral de reden dat het percentage vrouwelijke managers is veranderd.
"We zien overigens wel dat het aantal vrouwen in de totale werkzame beroepsbevolking stijgt. Maar dat wil niet zeggen dat er ook meer vrouwen worden aangesteld op managementposities."
Het CBS signaleert dat absoluut gezien het aantal vrouwelijke managers met iets meer dan 1,5 procent terugloopt – maar lang niet zo hard als het aantal mannelijke managers (ruim 9,7 procent).
Betere economie, meer managers
De oorzaak van de terugloop van het aantal managers is volgens Van Mulligen te vinden in het economisch tij en de situatie op de arbeidsmarkt.
"De economie trekt alweer aan, maar deze trend loopt daar iets op achter. Waarschijlnijk zul je zien dat als het economisch weer echt goed gaat draaien, bedrijven weer gaan uitdijen en er meer managerslagen bij komen. Dat schommelt. "