Banken vallen om en koersen storten in. Een grote kluis kopen om uw bankbiljetten in te leggen is geen optie; ook valuta zijn kwetsbaar. Is ERGENS een plek te vinden waar uw geld absoluut veilig is?
Als de afgelopen maanden een ding duidelijk hebben gemaakt: heilige huisjes bestaan niet meer. Beleggingsfondsen kunnen als kaartenhuizen in elkaar zakken, banken in één weekend in stukken worden gehakt en zelfs hele landen in betalingsproblemen komen. Je zou er bijna spijt van krijgen dat je geld hebt… Waar moet je het laten?
Staatslening
Beleggen in staatsleningen is het veiligste dat u op dit moment kunt doen. Landen kunnen in de regel niet failliet gaan, zelfs IJsland zal op zekere dag aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Staatsleningen hebben een vaste looptijd, het geld wordt kort (bijvoorbeeld één) of lang (dertig jaar) vastgezet. U kunt via uw bank deelnemen. Jaarlijks brengen de leningen rente op, bij een 10-jaars staatsobligatie op dit moment ruim 4 procent. "Maar je kunt beter een kortlopende Nederlandse staatslening kiezen. Dan ben je veilig en je zet jezelf niet te veel vast", zegt vermogensbeheerder Kees van Lieshout van Van Lieshout & Partners. "Als de crisis voorbij is kun je iets zoeken dat meer rendement oplevert." "Ik zou adviseren om een lening in euro's te kiezen", aldus Sylvia van de Kamp, directeur investment van Fortis MeesPierson. "Anders loop je koersrisico."
Spaarrekening/-deposito
Veilig als een bank, zeiden de mensen vroeger. ‘Vroeger' is afgelopen september. Maar met het depositogarantiestelsel van het ministerie van Financiën zijn spaarrekeningen en deposito's nog steeds zo veilig als het maar kan. "Naast kortlopende staatsleningen is een kortlopende deposito bij een goede Nederlandse bank de enige ultraveilige bestemming", zegt Van Lieshout. "Saai maar waar."
Toch zijn er addertjes. De verhoging van het garantiebedrag naar 100.000 euro is slechts één jaar geldig. Over een jaar kan het bedrag bijvoorbeeld weer worden verlaagd naar 38.000 euro. Mensen die meer dan een ton veilig willen stellen, moeten creatief worden. Bijvoorbeeld een rekening op naam van de partner of rekeningen bij verschillende banken openen. Het garantiebedrag geldt per persoon, per financiële instelling, waarbij schulden worden verrekend. Verstandig is dus om spaarrekeningen en leningen (of hypotheek) bij verschillende banken aan te houden. "Ik zou ook kiezen voor Nederlandse banken", zegt Peter Schinkel, directeur van PHB Financieel Adviseurs. "Bij problemen met een buitenlandse bank kan het al weer wat lastiger worden om de borgstelling op te halen."
Goud
Bij gespecialiseerde banken kunt u goud, zilver of platina in baren of plaatjes aanschaffen. Leuk om thuis aan het bezoek te laten zien! Met het oog op de te installeren brandkast en extra verzekeringen is het overigens handiger een edelmetaalrekening bij de bank aan te houden. Maar is goud veilig? De koers van edelmetalen is de afgelopen jaren sterk op en neer gegaan. Als de beurzen weer aantrekken, gaat goud waarschijnlijk weer omlaag. "Niet geschikt voor beleggers met een slecht hart", zegt Piet Roelandt, chief investment officer van Theodoor Gilissen Bankiers.
Dollars
Nog zo'n zogeheten safe haven waar beleggers soms hun toevlucht zoeken. De koers is de afgelopen maanden opgeleefd, maar wie de laatste jaren de dollar heeft gevolgd weet dat het geen goed idee is om er nu in te investeren. Roelandt: "Ook voor de dollar geldt dat de munt weer flink kan verliezen zodra de effectenbeurzen aantrekken."
Vastgoed
Wie rechtstreeks in panden investeert en betrouwbare huurders heeft, heeft een uitstekende belegging aan vastgoed. Voorwaarde is wel dat de huurder niet vertrekt en niet in financiële problemen komt. Beleggen via een vastgoedfonds belooft aantrekkelijke rendementen (10% of meer), maar brengt risico's met zich mee. Van Lieshout: "Veel eigenaren hebben de afgelopen jaren gekocht met hoge financieringslasten. Bij herfinanciering kunnen ze onder druk komen te staan. Gedwongen verkopen kunnen de markt doen verslechteren." Lege kantoorpanden brengen zelden 10 procent op.
Effecten
U kunt natuurlijk eigenwijs zijn en aandelen of obligaties kopen. Hoe veilig is dat in een tijd waarin de Aex soms dagen achter elkaar met 5 á 10 procent daalt? Waarin een recessie voor de deur staat?
Toch kunnen komende tijd moeilijk álle bedrijven failliet gaan. Beleggingen zijn goed te spreiden. En de mogelijke opbrengsten, bij lage koersen, zijn enorm. "Na de staatslening en spaarrekening is spreiden het meest veilige dat je kunt doen", zegt Van de Kamp van Fortis MeesPierson. "Dan kun je ook profiteren van de kansen die de markt te bieden heeft." Roelandt van Theodoor Gilissen: "Het ligt natuurlijk aan je doelstellingen en horizon, maar als je je geld voor de middellange of langere termijn kunt vastzetten, gaat er weinig boven een goed gespreide portefeuille."
Toch een gokje wagen?
Biodiesel
De milieubeweging heeft het in de ban gedaan, maar onverdroten wordt in Oostenrijk een biodieselfabriek voor de productie van 150.000 ton plantaardige brandstof per jaar gebouwd. Er wordt een rentevergoeding van 13,5 procent per jaar voorgespiegeld. Zie www.bio-obligatie.nu.
Rode wijn
Alleen olie zou vorig jaar meer in prijs zijn gestegen. De Liv-ex 100 index, de Dow Jones van de wijn, steeg in 2007 met 39 procent. Een uitschieter was de Lafite-Rothschild 2000 die 91 procent meer waard werd. In tijden van recessie blijft de dorst op peil. Zie www.liv-ex.com.
Water
Iedereen weet dat water schaars wordt, slimmeriken beginnen tijdig met beleggen. Er zijn al verschillende internationale fondsen. De koersen zijn nog niet denderend. Zie www.beleginwater.nl.
Scheeps-cv's
Still going strong. ‘Laat uw geld liever varen.' Zie www.cvemissie.nl.