Aandeelhouders en pensioentrekkers van ING komen in hetzelfde schuitje. Als de eersten geen dividend krijgen, krijgen de tweeden geen indexatie.
Dit hebben de bank en verzekeraar en vakbonden onlangs afgesproken. Op deze manier wordt de inkomensontwikkeling van de pensioengerechtigden gekoppeld aan de financiële positie van het geplaagde concern. "Ieder beursgenoteerd bedrijf wil dividend uitkeren aan zijn eigenaren. Met deze enkele voorwaarde zijn eigenaren en gepensioneerden als belanghebbenden gelijkgeschakeld", legt Emanuel Geurts van vakbond De Unie uit.
De financiën van ING laten al sinds het uitbreken van de financiële crisis niet toe dat de aandeelhouders dividend krijgen. ING geeft prioriteit aan terugbetaling van de staatssteun die het heeft gekregen. De belangen van aandeelhouders staan daarmee op het tweede plan. Tegelijkertijd kregen pensioengerechtigden geen verhoging van hun uitkering.
Objectieve maatstaf
Volgens Geurts was het nodig om een objectieve maatstaf te vinden voor de positie van ING. In het dividend denkt hij dat de partijen deze maatstaf gevonden hebben. "Als de kapitaalsituatie voldoende is, zal de aandeelhouder een dividendvoorstel krijgen. Dat is een veel neutralere en beter meetbare situatie dan het maken van winst."
Het lijkt op het oog een creatieve manier om ook pensioengerechtigden te laten meebetalen aan het herstel van een onderneming. Toch is het geen model dat andere grote bedrijven zullen kopiëren, om de simpele reden dat het pensioenfonds bij de meeste bedrijven is losgekoppeld. De beslissing over indexatie ligt dan bij het pensioenfonds en is afhankelijk van de prestaties van het fonds. "Dit is tamelijk uniek. ING was een van de laatste bedrijven waar de werkgever de indexatie nog betaalde. Bij de meeste bedrijven bepaalt het pensioenfonds en niet de werkgever de indexatie", aldus Geurts.
Lees ook:
-
De 10 grootste leugens over uw pensioen
-
Uw pensioen moet anders en beter
-
Liegt de pensioensector bewust?