De toekomst van “staatsbank” ABN Amro houdt de gemoederen flink bezig. Rabo-commissaris Lense Koopmans wil dat pensioenfondsen belangen krijgen in ABN. Deze hebben eerder al duidelijk gemaakt daar weinig trek in te hebben.
Koopmans stelt dinsdag in het FD dat een terugkeer van ABN op de beurs een onzalig plan is. Dat Nederlandse banken tijdens de financiële crisis in de problemen kwamen – ABN moest worden genationaliseerd – is de schuld van de aandeelhouders. Zij zijn te veel gericht op winst op de korte termijn. De commissaris pleit er daarom voor af te zien van een beursgang en de pensioenfondsen belangen in de bank te laten nemen.
De oproep is niet nieuw. In 2009 zei toenmalig minister van Financiën en “bankenredder” Wouter Bos al precies hetzelfde. De Nederlandse pensioenfondsen zouden stabielere aandeelhouders zijn dan buitenlandse investeerders en banken zouden een sterkere binding met de Nederlandse samenleving krijgen.
Pensioenfonds moet risico spreiden
De reacties van de pensioenfondsen waren overwegend afwijzend. Zorg-pensioenfonds PFZW liet weten dat banken veel kleiner zouden moeten worden voor het een groot belang kan hebben. Pensioenuitvoerder APG stelde altijd een afweging te maken tussen risico en rendement.
En dat is waar de schoen wringt. Pensioenfondsen hebben de taak om de hun toevertrouwde gelden zo goed mogelijk te beleggen. Hier past bij dat ze hun investeringen spreiden over de verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Met een groot belang in een Nederlandse bank wordt de blootstelling aan de Nederlandse financiële sector al snel veel te groot.
Pensioenfonds en bank zijn concurrenten
Analist Gerwin Griffioen van Insinger de Beaufort stelde begin deze maand dat pensioenfondsen eigenlijk helemaal niet moeten beleggen in banken. Volgens hem spelen de twee hetzelfde spelletje. Net als een bank belegt een pensioenfonds met geld van particulieren. En net als een bank heeft een pensioenfonds een financiële buffer om tegenvallers op te vangen. Bij banken bestaat die buffer uit kapitaal van aandeel- en obligatiehouders. Beleggen in een bank is volgens Griffioen eigenlijk beleggen in de buffer van de bank en er is geen reden waarom een pensioenfonds, de concurrent van de bank, dat zou willen doen.
De redding van ABN Amro heeft de staat ongeveer 30 miljard euro gekost. Het terugkrijgen van zo veel mogelijk van dit belastinggeld moet de prioriteit hebben. Een verkoop aan private investeerders via de beurs is de beste manier om dit voor elkaar te krijgen.
Lees ook:
-
Banken: hoeveel lijken nog in de kluis?
-
Grote Nederlandse banken zitten al goed
-
Focus aandeelhouders slecht voor prestaties
-
Angelsaksisch model werkt hier niet