De ambitieuze starters die nu in de kraamkamers van het bedrijfsleven hun carrière beginnen, worden straks voorzichtige topmanagers. Goed voor het bedrijf waar ze aan het roer komen, maar niet voor hun eigen portemonnee.
Tenminste: als twee economen van MIT Sloan School of Management goed zitten met hun studie naar de managementstijl en carrièreontwikkeling van enkele duizenden topmannen uit het Amerikaanse bedrijfsleven. Ze vergeleken managers die in een recessie de arbeidsmarkt betraden met ceo’s die in tijden van economische voorspoed aan de slag gingen.
De eerste groep neemt aanzienlijk minder risico dan de tweede groep. Ze zijn behoudender met de financiering: hun onderneming heeft minder vreemd vermogen en een effectiever kasbeheer. Ook spreiden ze de bedrijfsactiviteiten meer om de risico’s te verkleinen en te zorgen dat de algemene en administratieve uitgaven lager liggen. Ze lijken ook succesvoller: hun bedrijven draaien hogere winstmarges en de aandelenkoers is minder grillig.
Goed voor het bedrijf, minder voor de ceo
Een bedrijf met zo’n door recessie getekende rot is dus spekkoper. Maar zo’n ceo heeft er zelf weinig aan. Uit de studie blijkt namelijk ook dat het bedrijf waar hij of zij de scepter zwaait gemiddeld 20 procent kleiner is en de beloning 17 procent lager.
De ceo die start in een recessie is bovendien minder mobiel, hij heeft minder verschillende werkgevers, werkt minder vaak in verschillende sectoren en bekleedt ook minder verschillende posities. Wel komt hij sneller aan de top: gemiddeld anderhalf jaar eerder dan de ceo die startte in de vette jaren. Dit wijst erop dat hij in grotere mate een interne carrière heeft.
“Mensen die in slechtere economische tijden starten, hebben mogelijk meer moeite om hun kwaliteiten aan de buitenwereld te laten zien omdat het bedrijf niet groeit. Managers die in goede tijden starten kunnen daarentegen positieve resultaten laten zien, zelfs als ze persoonlijk niet veel aan het bedrijfssucces hebben bijgedragen”, aldus de wetenschappers.
Door de bank genomen lijken carrièremakers die in moeilijke economische tijden de arbeidsmarkt betreden uiteindelijk verstandiger topmanagers te worden. Iets voor commissarissen om rekening mee te houden bij de selectie van de nieuwe topman of topvrouw.
Lees ook:
-
Leiderschap in 13 puzzelstukken
-
Goed leiderschap loont
-
In 8 stappen naar inspirerend leiderschap
- Leren van Afrikaans leiderschap
-
Leiderschap draait om vertrouwen
-
Leiderschap is overgewaardeerd
- 5 essenties van effectief leiderschap