De minimalistische levensstijl heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat mensen hun intrek nemen in tiny houses, hun garderobe terugbrengen naar tien kledingstukken en het gros van hun spullen weggeven. Een grote groep mensen pleit voor een eenvoudiger leven, geïnspireerd door onze consumptiemaatschappij en een confrontatie met schulden. Samengevat: laat je spullen gaan, en houd meer tijd over voor dingen die je écht belangrijk vindt.
Maar niet alleen materiële items slokken onze tijd op: ook sociale media zijn beruchte tijdsvreters. En ook digitale rommel is stressvol. Schrijver Cal Newport past minimalisme daarom toe op onze digitale cultuur.
Digitale ruis
‘Digitaal minimalisme is een filosofie die helpt vragen te stellen over welke digitale communicatiemiddelen het meeste waarde toevoegen aan je leven’, aldus Newport. Volgens de schrijver kan het opzettelijk en drastisch opruimen van ‘digitale ruis’ en het optimaliseren van media die er wel toe doen ons leven aanzienlijk verbeteren.
Het is dus niet zo dat we volgens digitaal minimalisme al onze sociale media vaarwel moeten zeggen. Newport is als computerwetenschapper ook doordrongen van de waarde van technologie – al heeft hij zelf nog nooit een profiel op sociale media gehad. Hij pleit voor een omschakeling van ‘dwangmatig naar gecontroleerd gebruik’ van technologie.
Optimale platform
Hiervoor raadt hij aan om de volgende vraag als filter te gebruiken. ‘Voegt dit waarde toe aan iets wat ik belangrijk vind in mijn leven?’ Als netwerken bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel is van je loopbaan, vraag je dan af op welk medium je dit het beste kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen hiervoor alleen LinkedIn te gebruiken, en niet ook nog Twitter en Facebook. Vind je het belangrijk om (online) het nieuws bij te houden, kies dan één website waarop je nieuws leest.
Dan ben je nog niet van Newport af. ‘Vervolg met de vraag: is deze online activiteit de beste manier om waarde toe te voegen aan dit deel van mijn leven?’ Zoek dus uit of LinkedIn voor jou de beste netwerkplek is, als je voor dit medium hebt gekozen.
Aandacht
Digitaal minimalisme gaat uit van het gebruik van slechts een aantal optimale platforms. De hoeveelheid onverdeelde aandacht die we op een dag kunnen besteden is immers eindig. Mediabedrijven zijn er juist op uit om deze schaarse aandacht zoveel mogelijk en zo lang mogelijk achter elkaar op te eisen.
Vind je het moeilijk om te bepalen welke media waardevol zijn in jouw leven? Dan raadt Newport een 30-daagse digitale detox aan. Gedurende één maand gebruik je geen online media. Na deze periode kun je gemakkelijker bepalen welke online functies je echt hebt gemist en weer een plaats in je leven wil geven.
Andere, toegankelijkere manieren om een online minimalist te worden zijn er ook. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, verwijder zoveel mogelijk (sociale media) apps, gebruik één middag per week helemaal geen technologie en lees een vast half uur per dag online artikelen.