De benoeming van Jan Sijbrand als Directeur Toezicht bij De Nederlandsche Bank in 2011 kwam voor buitenstaanders misschien als een verrassing, de incrowd in de bankenwereld leek niet verbaasd. Oud-collega’s Rijkman Groenink (ABN), Tom de Swaan (ABN) en Jeroen Drost (NIBC), de beide banken waar Sijbrand werkte voor hij directeur toezichthouder werd, zijn vol lof. ‘Hij kent NIBC, ABN Amro en het risicomanagement van binnenuit. […] Inhoudelijk staat hij internationaal aan de top’, aldus De Swaan in De Volkskrant.
Wiskundegenie
Dat Sijbrand Toegepaste Wiskunde ging studeren aan de Universiteit Utrecht, kwam eveneens niet echt als een verrassing. Zijn oom, die ook Jan Sijbrand heet, herinnert zich in de Volkskrant dat Jan altijd al uitblonk in het bètavak. ‘Het gebeurde wel dat hij zijn vriendjes aan de telefoon hielp met wiskunde, zonder dat hij een boek of papier voor zich had. Hij zag het gewoon voor zich.’
Ook op de opleiding bleek hij een van de beste studenten, herinnert hoogleraar Fysische Oceanografie en toentertijd medestudent Will de Ruiter zich. ‘Iedereen wist dat je moest opletten als Jan praatte. Hij doorzag het onderwerp waarmee je bezig was vaak sneller dan jij zelf. Hij was voorbestemd om hoogleraar in de wiskunde te worden.’
Banken
Het liep echter anders. Sijbrand kwam terecht bij de wetenschappelijke afdeling van Shell, toen bleek dat er weinig banen op de universiteit waren. Uiteindelijk kwam hij in de bankenwereld terecht en werkte hij voor ABN Amro, Rabobank en zakenbank NIBC. Bij laatstgenoemde nam hij in 2008 het risicomanagement voor zijn rekening, waar hij de problemen moest oplossen met ‘giftige’ hypotheken.
Ook in het buitenland viel Sijbrand op in zijn functie bij DNB. In 2013 was hij een van de twee kandidaten voor toezichthouder bij de Europese Centrale Bank, de bank die toezicht houdt over alle grote banken in Nederland. DNB neemt dat toezicht voor de kleine en middelgrote banken in het land voor z’n rekening. Sijbrand werd uiteindelijk verslagen door de Française Danièle Nouy.
Pensioen
Volgend jaar gaat Sijbrand met pensioen en wordt hij opgevolgd door Else Bos, nu nog bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder PGGM. Sijbrand had bij zijn aanstelling al aangegeven tot 2018 willen werken. Hem rest de taak nu nog om alles netjes achter te laten.
Een horde daarvoor werd gisteravond bekend, toen de Algemene Rekenkamer het ministerie van Financiën in een rapport op de vingers tikte voor het gebrek aan toezicht op DNB. Er zou te veel vrijheid gegeven zijn, formele gesprekken zijn nauwelijks gedocumenteerd de afgelopen tien jaar en het ontbreekt aan een concreet plan voor een mogelijk nieuwe crisis.