Netwerken: iedereen doet het, maar hoe moet het? Het blijkt namelijk een aardig gecompliceerde bezigheid te zijn. Daarom, netwerken in tien punten.
'Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)' is het nieuwe boek van netwerkexpert Rob van Eeden. Hierin geeft hij tips om een netwerk op te bouwen en te koesteren. "Netwerken is een van de meest basale menselijke bezigheden, het is het cement binnen elke samenleving; of dat nou een primitieve stam in Nieuw-Guinea is of een internetnetwerk als Linkedin."
Openstaan
Niets is menselijker dan netwerken, iedereen doet het. Tegenwoordig lijkt het alleen een ingewikkelde bezigheid, die geleerd moet worden. Of erger nog: iets wat in je moet zitten. Terwijl het eigenlijk een basisvaardigheid is die in alle culturen bestaat. Openstaan voor elkaar, luisteren naar de ander, vertellen over jezelf én, zo nodig, elkaar de helpende hand toesteken.
Onderhouden
Communiceer geregeld met je netwerkcontacten. Houd je netwerk levend. Er komt geen organisatie of structuurmodel om de hoek kijken. Netwerken bestaat namelijk bij de gratie van de communicatie tussen u en uw contacten. Ophouden met communiceren, leidt ertoe dat op den duur de contacten ophouden te bestaan.
Oprechte aandacht
Richt u op vaak voorkomende contactmomenten en geef daarin oprechte aandacht. Netwerken is niets anders dan zaaien en geven. Wek nooit de indruk dat u verwacht iets terug te krijgen. Geef attent en welgemeend, dan bouwt u krediet op en is de kans groot dat uw netwerk u helpt wanneer dat nodig is.
Adressenboekje
Houdt het netwerk bij: noteer nieuwe contacten zodra u ze heeft ontmoet. De hele wereld ligt namelijk binnen handbereik. Doordat de gemiddelde Nederlander 250 mensen kent, heeft u in niet minder dan drie stappen heel Nederland in uw adressenboekje staan.
Belangrijk
Controleer regelmatig hoe (on)belangrijk uw relaties zijn en stem uw acties daarop af. Want niet alle contacten zijn even bepalend voor uw succes. Ongeveer twintig procent van uw netwerk levert de grootste bijdrage tot succes. Dat betekent niet dat u de overige tachtig procent moet vergeten, maar dat de meeste aandacht wel naar die twintig procent moet uitgaan.
Presenteren
Natuurlijk moet u luisteren, maar vergeet niet iets over uzelf en uw werkzaamheden te vertellen. Veel netwerkers bedienen hun contacten wel, maar vergeten zichzelf duidelijk in beeld te brengen. Zorg dat u altijd een elevator pitch paraat heeft.
Opleveren
Neem geen korte termijnvisie aan. Besteed meer aandacht aan wat u via hen te weten kunt komen. Zo kunt u via het netwerk vroegtijdige signalen over de markt of uw werkterrein ontdekken. Wat staat er te gebeuren en wat is er allemaal mogelijk? Dat maakt projecten ontwikkelen en zakendoen een stuk eenvoudiger.
Persoonlijk
Puur formele relaties bestaan niet. Bij elke relatie spelen ook persoonlijke aspecten mee. Wees daarvan bewust en speel er, op passende wijze, op in. Zo versterkt u de relatie en wordt de mogelijkheid geopend tot nieuwe contactvormen.
Bewust
Communiceer bewust met collega's, vrienden en kennissen over uzelf en de organisatie waarvoor u werkt. U bouwt een naam op doordat de informatie die u aan uw contacten geeft, wordt doorgespeeld naar het netwerk waar uw contactpersoon zich in bevindt.
Niet vergeten
Er is niets leuker dan nieuwe mensen leren kennen. Maar vergeet de mensen die u nu al kent niet. Zij zijn het meest waardevol. Daarbinnen zijn de contacten die juist zo vanzelfsprekend zijn, familie en vrienden, het makkelijkste te vergeten.
Het boek 'Netwerken zo eenvoudig is het (niet)' van Rob van Eeden van uitgeverij Spectrum ligt vanaf begin februari in de winkel.