Terwijl de wereld met ingehouden adem de verkiezingen in de VS volgt, heeft de Nederlandse manager een duidelijke voorkeur.
Als het aan de vaderlandse manager lag, dan was een verkiezing niet eens nodig. Met een haast stalinistische meerderheid zou Obama worden herkozen, blijkt uit het panelonderzoek van MT. Maar liefst 88,6 procent kiest vol overtuiging voor de zittende president. Zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney kan slechts de steun van 3,9 procent van de managers wegdragen. Bijna het dubbele, 7,5 procent, weet het niet of heeft geen voorkeur.
Positief oordeel
De managers vinden in grote meerderheid (77,3 procent) dat Obama het in zijn eerste termijn (redelijk) goed heeft gedaan. Hiermee blijkt opnieuw dat de waardering voor de zittende president hoger is in het buitenland dan in de VS zelf.
Afnemend belang
Als Obama vandaag wordt herkozen, wat nog maar de vraag is, heeft hij een zware taak. Amerika is zijn glans wel een beetje kwijt en gaat zijn status als dominante supermacht razendsnel verliezen. Bijna een derde (31,9%) van de managers uit het panel vindt eigenlijk al dat Amerika zijn rol als grootste supermacht al kwijt is. Het merendeel (57,6%) verwacht dat die positie in de komende 15 jaar verloren gaat.
Verkiezingsmoraal
Anders dan in de Nederlandse verkiezingen speelt geld een mogelijk doorslaggevende rol in de verkiezingen. De kandidaten zijn dan ook big spenders, geholpen door de Super PAC’s waar het grootste deel van de half miljard dollar campagne-uitgaven vandaan komt. Het roept de vraag of of in Amerika de verkiezingen gekocht kunnen worden. Bijna twee derde (64,7%) van de managers vindt inderdaad dat de verkiezingen gekocht kunnen worden. Een zeer significante minderheid, nog steeds een op de vijf, vindt het een vrij land en vindt niet dat geld een te grote rol speelt.
De gegevens zijn afkomstig van onderzoek onder het MTpanel. 439 managers beantwoordden de vragen over de Amerikaanse verkiezingen. Meedoen aan de onderzoeken van MT? Word lid van het panel!