Dit zijn de genomineerde boeken:
#1 Brotopia – Emily Chang
Emily Chang verkeert als presentatrice van Bloomberg TV al jarenlang in de wereld van Silicon Valley, zij het aan de mediakant. In haar boek Brotopia doet ze niet alleen het probleem van seksisme en uit de doeken over het start-up walhalla, maar laat ze ook zien hoe het vanuit historisch oogpunt zo ver heeft kunnen komen. Een boek over diepgewortelde stereotypes en vrouwen die zich niet uit durven spreken, bang dat er niet meer in hun bedrijf geïnvesteerd wordt. En dat gaat niet om lullige diensten die geëist worden, maar zelf tot uitnodigingen voor seksfeesten. Lees daarover in deze voorpublicatie van Vanity Fair.
#2 Powerful – Patty McCord
Grote bedrijven als Google, Apple en Netflix zijn voorbeelden voor velen: de manier waarop daar wordt omgegaan met menselijk kapitaal is zowel het aanbidden als het verafschuwen waard. Patty McCord, die samen met Reed Hastings Netflix oprichtte en de eerste 15 jaar HR-manager was, schreef het boek Powerful, over hoe Netflix omgaat met haar medewerkers en hoe andere bedrijven dat ook toe kunnen passen. Les 1? ‘Je bedrijf is geen familie, behandel je medewerkers niet zo’, aldus McCord in een interview met MT begin dit jaar.
#3 When – Daniel Pink
Van slaap tot het beste werkritme, van het timen van het beste moment om iemand anders te benaderen: voor alles bestaat een perfect moment. Maar hoe weet je nou wanneer dat is? De Amerikaanse Daniel Pink, naar goed Amerikaans gebruik ook wel bekend als Dan, legt het uit in zijn boek When. Hoe ga je om met deadlines, wanneer is het beste moment om een pauze te nemen? Pink heeft wetenschappelijke antwoorden. En dat idee van een kop koffie vóór de powernap, zodat je nog opgewekter wakker wordt? Dat was ook zijn idee.
#4 Feitenkennis – Hans Rosling
Als we de media mogen geloven, gaat onze wereld snel op de ondergang af. Maar is dat ook zo? Hans Rosling toont met het boek Feitenkennis aan dat de feiten iets anders laten zien dan het algeheel heersende gevoel. De gemiddelde mens, van Nobelprijswinnaar tot ‘de man in de straat’, geeft systematisch de verkeerde antwoorden op eenvoudige vragen over wereldwijde trends zoals ‘Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede?’ Rosling strooit in het boek niet alleen met feiten, maar toont ook aan waarom ons brein pessimistischer ingesteld is dan de werkelijkheid.
#5 Goede leiders zweven niet – Janka Stoker & Harry Garretsen
Met ‘Goede leiders zweven niet’ gaan ook hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen de onwetenschappelijke infopulp in de managementliteratuur te lijf. Stop bijvoorbeeld met zeuren over de jonge generaties werknemers die de werkvloer opkomen, en die zó verschillend van de andere werknemers zouden zijn dat ze een heel andere leiderschapsstijl vragen. Daar is geen bewijs voor. En wat te denken van het idee dat CEO’s zo maar van de ene naar de andere sector kunnen verplaatsen? Ook dat gaat nog vaak mis. Wat dan wel werkt? Stoker en Garretsen laten het aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zien, al komt dat wel erg vaak uit eigen koker, schreef onze recensent.
Bezig met laden…