In het kantoor van de baas, bij het kopieerapparaat of in het mannentoilet. Niets spannender dan sex op kantoor met een collega. Ons MT-panel komt vooral op werkgerelateerde plekken in de verleiding om vreemd te gaan.
Wie herinnert zich niet het schandaal rond Bill Clinton? Het sigarenavontuur met zijn toenmalige stagiaire zal hij niet snel vergeten. Nederlandse managers zijn er evenmin vies van. Eén op de vijf managers heeft wel eens het bed (of het bureau) met een collega gedeeld. Vooral mannen (34,3 procent) en managers die aan tien of meer werknemers leiding geven (40 procent) kozen daarvoor een ondergeschikte uit.
Opvallend is dat op dit moment meer dan negen van de tien managers enige vorm van een relatie heeft. Maar op het moment dat de managers in een aparte positie met hun collega lagen, was ruim de helft single. Vooral oudere managers (64 procent) hadden op dat moment een relatie. Voor bijna 90 procent van de managers blijven gevolgen op het werk uit. Bij de anderen betrof het voornamelijk vrijwillig ontslag.
Degenen die een wit voetje willen halen door te slapen met hun baas, komen bedrogen uit. Bij één op de zeven krijgen ze wellicht een voorkeursbehandeling. Maar het is oppassen geblazen want bij één op de tien staat er juist meer kritiek te wachten na zo'n goede (of slechte) beurt.
Normen en waarden
Maar wanneer gaat u vreemd? Voor bijna driekwart van de jonge managers gaat hun partner al over de schreef bij zoenen. Daarentegen ziet minder dan de helft van de oudere managers daar iets verkeerds in. Sex met een ander is voor 95 procent pas echt vreemdgaan. De overige managers vinden het pas fout als ze een affaire of echte gevoelens voor een ander krijgen.
Schijnbaar trekken jongeren de grens eerder dan ouderen. Dat kan betekenen dat men coulanter wordt naarmate de jaren vorderen. Maar ook dat de hippietijden nu definitief voorbij zijn. Immers jongeren verlangen weer terug naar de normen en waarden van vroeger. Dat blijkt ook uit het feit dat ruim de helft van de jonge managers vreemdgaan nooit goedkeurt. Terwijl één op de zeven oudere managers vreemdgaan niet afkeurt, zelfs niet als de partner er niets vanaf weet. Eén op drie managers keurt vreemdgaan in beginsel af, maar denkt dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
Die ongelukkige misstap is een kwart van de managers wel eens overkomen. Het zijn vooral de vrouwen (37,8 procent) en de oudere managers (28,2 procent)die af en toe hun boekje te buiten gaan. Op werkgerelateerde plekken is de kans om in de verleiding te komen het grootst. Op kantoor met een collega (31,2 procent), tijdens een zakenreis (24,1 procent) en bij een congres of seminar (14,2 procent) zijn veelgenoemde momenten.
Vrijer
Lijken we op relationele sfeer terug te gaan naar oude normen en waarden, op andere vlakken willen jonge managers juist liever de teugels laten vieren. Op dit moment heerst er een taboe op het aangaan van een relatie met een collega, ook als beiden single zijn. Maar meer dan de helft van de jonge managers vindt dat een relatie met iemand op het werk moet kunnen. Terwijl slechts een op de drie van de ouderen hier geen probleem in ziet.
Overigens kunnen de partners maar beter niet jaloers zijn, want daar hebben managers een broertje dood aan. Dat blijkt uit het feit dat 64,5 procent van de managers iemand zou aannemen, ondanks dat hij weet dat zijn partner hier veel moeite mee zou hebben. Maar na deze resultaten heeft die partner ook niets te vrezen, toch?
Iteke Weeda, Sociologe
We zitten te veel aan strikte ideeën vast "Je kunt je gevoelens niet aan een kapstok hangen. Je moet de mannelijke pool als zakelijke kant zien en de vrouwelijke pool als gevoelige kant. Zowel in het privéleven als op het werk heb je beide polen nodig. Hoe kun je met regels als ‘je mag niet verliefd worden' dingen uitsluiten? Zo zit het leven niet in elkaar. We denken te veel dat we alles zelf in de hand hebben."
Patrick Hoogendoorn, therapeut en coach van adviesbureau Sjomi
"Veel managers en leidinggevenden zijn vaak keihard aan het werk en vergeten hun huwelijk. Mijn advies: vind de balans tussen werk en huwelijk. Het is belangrijk dat je net zoveel investeert in je huwelijk als in je werk. Dit is de beste bescherming tegen vreemdgaan. Natuurlijk word je tegenwoordig veel geprikkeld. Maar de vraag is, wat doe je ermee? Ik zeg altijd, je mag buiten honger krijgen, als je maar binnen eet."