Microsoft komt met zijn eigen tablet. De softwaregigant zet alles op alles om een rol te kunnen spelen in de mobiele wereld.
Niets heeft Microsoft nog bevestigd, maar op een ongebruikelijke bijeenkomst voor de pers belooft het vanavond (Nederlandse tijd) een majeure aankondiging, die de genodigden zeker niet zouden willen missen. En dat is olie op het vuur van de geruchtenmachine. Op basis van anonieme bronnen melden zowel Techcrunch als Wall Street Journals AllthingsDigital: Microsoft komt met een tablet.
Pc is dood
Het lijkt geen onverstandige stap van Microsoft om de lancering van een Windows-tablet in eigen hand te nemen. De toekomst van het bedrijf staat namelijk min of meer op het spel. En dat is niet overdreven: de tijd dat iedereen nog achter een Windows-pc Word-documentjes zat te tikken, is al lang voorbij. Computers zijn internetmachines geworden en in toenemende mate staan ze niet meer op het bureau als pc maar reizen ze mee als smartphone in de broekzak en als tablet op de koffietafel. Wie geld wil verdienen, moet als de donder zorgen dat hij die verwende internetgebruiker overal kan volgen waar hij gaat.
Google, Apple en Amazon
En dat lukt Microsoft maar uiterst moeizaam. Smartphones? Nokia zal zijn stinkende best moeten doen om Redmond aan marktaandeel te helpen. De browser? Daarin is Internet Explorer sinds kort ook niet meer dominant. Search? Ook al Google's speeltuin. Social media? Enfin: in de nieuwe wereld zijn de bordjes verhangen. Het is Google, die via zijn besturingssysteem Android, via zijn zoekmachine en zijn clouddiensten de meeste internetgebruikers aan zich weet te binden en dat omzet in harde advertentiedollars. Apple heeft ook een sterke positie: via de Mac, maar natuurlijk vooral via de tientallen miljoenen iPhones en iPads heeft het gebruikers gevangen in zijn web van App Store, iTunes en steeds meer clouddiensten. Amazon is een derde grootmacht in de online wereld en ook die heeft zijn eigen clouddiensten en redelijk succesvolle hardware in de vorm van ereaders en tablets.
Windows 8
Natuurlijk heeft Microsoft door dat het een antwoord moet hebben op alles waar die drie rivalen mee komen en vooral de iPad, Kindle en Android-tablets. Voor de goede orde: de tablet computer werd ergens in het begin van onze eeuw uitgerekend door Microsoft zelf 'uitgevonden', in samenwerking met hardwarepartners die er geen succes van wisten te maken. Inmiddels ligt een soepel besturingssysteem voor het tablet 2.0 al klaar: Windows 8. En de hardware waar dat op draait, werd onlangs op computerbeurs Computex door alles en iedereen gepresenteerd. Even de zomer voorbij laten gaan en het iPad-offensief komt vanzelf op gang via de hardwareboeren, zou je denken.
Eigen tablet
Blijkbaar wil Microsoft deze keer niet volledig afhankelijk zijn van derden als het om de hardware gaat. Het heeft bovendien begrepen, dat niet zozeer die mooie hardware het succes kan maken of breken, maar dat het vooral de diensten en content zijn, die gebruikers kunnen overhalen naar een bepaald platform te gaan. Vandaar dat Microsoft zo stevig inzet op de samenwerking met boekwinkel Barnes and Noble, de nummer twee na Amazon in elektronisch leesvoer. En daarom lijkt het dan ook logisch, dat de aankondiging van vanavond zal draaien op een tablet waarmee het uitstekend boeken lezen is.
Barnes and Noble and Microsoft
Eind april pompte Microsoft nog 300 miljoen dollar in een gezamenlijke onderneming met boekwinkel nummer twee. Barnes and Noble bracht in ruil daarvoor zijn eigen e-readers en tablets in, die het tot nu toe als Nook opnamen tegen de Kindles. Na de lancering van het nieuwe bedrijf is het tot nu toe stil gebleven. Hoog tijd dus voor de aankondiging van een concreet eerste product.
Xbox
Nu heeft Microsoft vaker zijn eigen hardware gemaakt. Met zijn Zune mediaspeler bracht het een technisch knap alternatief voor de iPod van Apple, dat hopeloos flopte. Dat staat in schril contrast met het enorme succes dat de Xbox, de spelcomputer van Microsoft, al jaren kent onder fanatieke gamers. Juist bij dat laatste succes wil Microsoft misschien aanknopen met zijn eigen tablet. Daarover wordt althans gespeculeerd: een tablet dat niet alleen toegang biedt tot een boekenkast, maar ook nog eens tot de wereld van Xbox, zou in één klap voor miljoenen gebruikers interessant worden. Interessant genoeg om de iPad of Kindle te laten liggen?
Lees ook:
-
De techoorlog van 2012
-
Microsoft en Google vechten om kantoortijger
-
Microsoft: boeken zijn killer app