Nederlanders lunchen liever met een zelfgesmeerde boterham dan met een kleffe kantinehap of een sandwich uit een naburige winkel.
Dat blijkt uit een enquête van vleeswarenfabrikant Stegeman. Onderzoeksbureau PanelWizard ondervroeg 520 werkenden van 18 tot 45 jaar. Van de ondervraagden geeft 69 procent aan een zelfgesmeerde boterham lekkerder te vinden dan een kantinehap. Dertig procent vindt dat een zelfgemaakte lunch meer rust geeft.
Gesmeer
Al het gesmeer leidt er niet toe dat we meer genieten van de lunch: van de ondervraagden eet maar liefst 36 procent vanwege tijdgebrek regelmatig achter het bureau.
Vrouwen het drukst
Vrouwen zijn het drukst met smeren, zo blijkt uit de enquête. Twintig procent van hen maakt het brood van de partner klaar, tegen veertien procent van de mannen. Ook smeert 25 procent van de vrouwen de boterhammen van de kinderen. Van de mannen maakt tien procent de lunch klaar voor het kroost. Overigens krijgen niet alle kinderen hun brood gesmeerd mee: één procent van hen maakt naast het eigen brood ook nog dat voor de ouders klaar.