Xsens, de Nederlandse sensormaker die wereldberoemd werd met zijn bewegingspakken, voegt nu een paar schoenen toe aan zijn productportfolio. De ForceShoe is een laboratorium op zich, bedoeld voor wetenschappelijk en medisch onderzoek.
De wandelschoenen, volgestouwd met sensoren, meten met grote nauwkeurigheid alle bewegingen en krachten rond de voet. Dat maakt snelle en nauwkeurige analyse mogelijk van menselijke beweging buiten het lab. De sportprestaties van een atleet, revalidatie van patiënten die na een hersenbloeding kampen met een eenzijdige verlamming, de belasting meten van werknemers langs een lopende band; de meetschoenen zijn toepasbaar voor een brede klantengroep volgens Xsens.
Universiteit Twente
De technologie van de ForceShoe is ontwikkeld door onderzoeksinstituut MIRA op de Universiteit Twente, ook de bakermat van Xsens zelf. Professor Peter Veltink verricht daar al een decennium onderzoek naar het meten en vastleggen van menselijke beweging en is ook de vaste wetenschappelijke adviseur van het bedrijf. Naast de toepassing voor revalidatiedoeleinden ziet Veltink nog tal van mogelijke toepassingen. 'Bijvoorbeeld op het vlak van de ergonomie. Je kunt de schoen gebruiken om objectief te bepalen hoe mensen in hun werksituatie worden belast. Verzekeringenmaatschappijen zijn hier bijvoorbeeld erg in geïnteresseerd.' Verder ziet Veltink op termijn ook mogelijkheden in de topsport. "Hiervoor moeten we echter wel de sensormodules nog verder verkleinen. Dat is iets waar we momenteel aan werken."
Interaction
De schoen bevat vier sensormodules, bij de hak en de voorvoet. Deze modules bevatten op hun beurt weer diverse sensoren die onder meer kracht en beweging kunnen meten. De gegevens die de schoen verzamelt kunnen via een draadloze verbinding worden verstuurd naar een computer. De komende jaren zal in het kader van het Europees project Interaction een nieuwe schoen worden ontwikkeld die patiënten ook tijdens het dagelijks leven thuis kunnen gebruiken.
Hollywood
Xsens is een van de grote succesverhalen uit Twente, waar de Technische Universiteit een vruchtbare bodem is voor hardware-startups. Per Slycke en Casper Peeters ontwikkelden vanaf 2000 bewegingssensoren en bijbehorende software, waarmee ze menselijke beweging wisten vast te leggen. Aanvankelijk leken biomedische onderzoeksinstellingen en sportinstituten de aangewezen klanten bij uitstek. Maar ook film- en gamestudio’s bleken een gouden markt: daar worden kapitalen geïnvesteerd in hyperrealistische animatie. Daarnaast levert Xsens ook miniscule gyroscoopsystemen aan de luchtvaart en defensie, die er onbemande voer- en vliegtuigen mee uitrust.
Fast50
De successen in Hollywood en totaal andere industrieën bezorgden Xsens een stevige omzetgroei, die het de afgelopen jaren tot een vaste waarde hebben gemaakt in de Deloitte Technology Fast50 van snelstgroeiende techbedrijven. Inmiddels is het met 70 werknemers goed voor een miljoenenomzet die het goed geheim weet te houden.
Lees ook:
Elke week het beste van TechBusiness in de mail? Vraag de nieuwsbrief aan.