Het kabinet houdt de WW-premie onnodig hoog. Dat kost de werknemer volgend jaar al snel enkele honderden euro’s, berekent de FNV.
De WW-premie kan volgens de FNV 5 procent omlaag, in tegenstelling tot de 1,35 procent die Den Haag voorstaat. Zo gaat iemand met een inkomen van 30.000 euro er door een premieverlaging van 1,35 procent precies tweehonderd euro op vooruit, heeft de vakcentrale berekend. Maar bij een verlaging van 5 procent is dat ruim vijfhonderd euro. De FNV vindt daarom dat het kabinet de burger een fikse koopkrachtverbetering onthoudt.
Volgens de FNV is een verlaging van de WW-premie met 5 procent verantwoord omdat de fondsen waaruit de uitkeringen worden betaald, momenteel veel geld in kas hebben. De vakcentrale baseert zich daarbij op uitkeringsinstantie UWV. Die neemt in haar berekeningen voor de nieuwe premiepercentages mee, dat het overschot van de fondsen momenteel ruim 4 miljard bedraagt. Ook heeft het UWV onder meer laten meetellen dat de de komende tijd minder WW-uitkeringen nodig zijn omdat de economie weer aantrekt.
Volgens de FNV laat de beweegreden van Den Haag om de WW-premie veel te weinig te verlagen zich raden. De uitkeringsfondsen tellen mee als inkomsten van de overheid. Zodoende heeft die er bij het vaststellen van het zogeheten EMU-saldo (het begrotingssaldo volgens de Europese maatstaven) baat bij als de kassen flink vol zitten.
(Trouw)