De huidige jongeren zijn zelfbewust en ambitieus, maar als het even tegenzit lopen ze weg. Managers en hr-mensen zullen zich in ze moeten verdiepen.
BOEKRECENSIE
Titel: De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de BV IK
Auteurs: Frits Spangenberg & Martijn Lampert
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Pagina's: 288
Jongeren zijn gericht op genieten, veel beleven en leuke dingen doen. Ze houden van sterke prikkels en kicks. Ze zijn extravert en bewegen zich makkelijk in sociale netwerken, al dan niet digitaal. Klinkt dit beeld van de ‘jeugd van tegenwoordig’ bekend in de oren? Er is natuurlijk weinig nieuws onder de zon; jonge mensen zijn over het algemeen meer op zoek naar spanning en avontuur dan dertigers en veertigers. Ze zijn ongebonden, het leven met al zijn mogelijkheden daagt ze uit, en trouwens, hun hersens zitten ook nog anders in elkaar: tot je 24 is er bijvoorbeeld nog weinig verbinding tussen emoties en rationaliteit.
De instromers van nu
Maar wat zijn de verschillen tussen de mensen die nu pakweg 21 zijn, en die dat een jaar of 10 geleden waren? Een belangrijke vraag, want dat is de gemiddelde leeftijd waarop mensen het arbeidsproces betreden, dus we hebben het over de instromers van nu. De jeugdige werknemers die bedrijven graag willen binden. Onderzoeksbureau Motivaction is een van de weinige instellingen die langdurig, grootschalig onderzoek doet naar de normen en waarden van generaties, en in het onlangs verschenen boek ‘De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK’ geven twee Motivaction-onderzoekers een gedetailleerd verslag.
Rechtser en erg ambitieus
et is een fascinerend beeld dat oprijst. Niet dat de verschuivingen zo groot zijn, de jeugd anno 2011 is nog steeds sociaal, goed opgeleid en ongeduldig, net als in 2001. Toch zijn er kenmerkende veranderingen, zoals dat de huidige jongeren rechtser zijn en minder moeite hebben met autoriteit. Waar de vorige generaties nog ‘heterarchisch’ gericht waren (d.w.z. niet-hiërarchisch), vindt de huidige leiderschap eigenlijk best duidelijk en prettig. Ze kunnen er alleen niet altijd even goed mee omgaan: doordat ze opgegroeid zijn in anti-autoritaire gezinssituaties komt het voor dat de jonge werknemer, net binnen, doodgemoedereerd even een mailtje stuurt aan de ceo.
Jongeren in de jaren ’10 worden ook steeds individualistischer en ze zijn behoorlijk ambitieus. Daarnaast zijn ze minder maatschappijkritisch, milieubewust en multicultureel geïnteresseerd. De ‘B.V. IK’ vindt zichzelf het belangrijkste referentiekader voor beslissingen en keuzes, wat een ander ervan vindt doet er minder toe. Eigenlijk is ‘De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK’ verplichte kost voor hr-managers en leidinggevenden in organisaties waar veel mensen tussen 15 en 24 jaar rondlopen.
Gedetailleerd geschreven
Gezien de demografische ontwikkelingen hebben we die mensen, inclusief al hun specifieke kenmerken, de komende tijd hard nodig, zoals de auteurs laten zien aan de hand van cijfers. In het boek worden die kenmerken in zeldzaam detail beschreven. Waarom willen jongeren bij het ene bedrijf werken en bij het andere niet? Wat kunnen we doen om ze vast te houden? Voor het antwoord op die vragen is veel onderbouwd materiaal te vinden. Het door Mieke van Stigt geschreven hoofdstuk over de aansluiting van arbeidsmarkt op onderwijs, en de motieven van jonge mensen die daarbij een rol spelen, is een waardevolle bonus.
Lees ook:
-
Maak kennis met de generatie C
-
Leiding geven aan de generatie Y
- De 5 beste Nederlandse managementboeken van 2010
- De 5 beste internationale managementboeken van 2010
Management Team neemt elke vrijdag een nieuw (management)boek onder de loep. Lees ook eerdere recensies