Ook ING Bank blijkt niet vies van leveranciertje uitknijpen. De bank heeft ondernemers afgelopen zomer gedwongen 12 procent van hun omzet terug te storten.
De bank, die eind 2008 met 10 miljard euro aan staatsteun overeind werd gehouden, lijkt de rekening voor haar risicovolle beleid deels bij haar leveranciers neer te hebben gelegd. De afdeling inkoop van ING Bank heeft in augustus vorig jaar ondernemers gedwongen om vanaf 1 juli 2009 met terugwerkende kracht 12 procent van hun omzet terug te storten.
Mes op de keel
Dat meldt het Financieele Dagblad maandagochtend. De krant zegt een overeenkomst tussen de bank en haar leveranciers in handen te hebben. Ondernemers, die één voor één zouden zijn ontboden, zouden het mes op de keel zijn gezet. Of ze gingen ter plekke akkoord met het voorstel of er zouden geen zaken meer worden gedaan.
Het werkte zo. Bedrijven moesten een aangepaste factuur sturen en vervolgens de ‘teveel ontvangen omzet' terugstorten op de rekening van de inkoopafdeling. Die kon de kortingen vervolgens melden als bezuinigingen en goede sier maken bij de raad van bestuur. In totaal zouden er enkele miljoenen euro's aan kortingen zijn afgedwongen.
Het is het tweede inkoopschandaaltje in korte tijd. Vorige maand werd bekend dat ook ABN AMRO in 2008 met terugwerkende kracht forse kortingen heeft gerealiseerd op reeds geleverde diensten.
Lees verder in het Financieele Dagblad.