Het is een typisch succesverhaal zoals je het vaak in films ziet. Begonnen als secretaresse in de mediawereld, staat Sophie Turner Laing inmiddels al jaren in de lijst van de meest machtige Britse mediapersonen. Een universitaire opleiding volgde ze niet, maar na een cursus tot secretaresse vertrok Turner Laing voor twee jaar naar Australië om daar die baan te vervullen bij een radiostation.
Als ze in 1982 terugkeert naar Engeland, klimt ze binnen productiemaatschappij Elstree Studios – waar ze zich aanvankelijk bezig houdt met The Muppet Show – op van secretaresse tot sales director. Uiteindelijk richt ze samen met wijlen Peter Orton in 1989 HiT Entertainment, een mediaproducent bekend van kinderprogramma’s als Bob de Bouwer en Brandweerman Sam.
Content
Uiteindelijk komt Turner Laing in 1998 bij BBC terecht, waar ze verantwoordelijk is voor de acquisitie van televisieprogramma’s. Ze was onder andere verantwoordelijk voor de aankoop van Band of Brothers en de serie 24. Uiteindelijk klimt ze ook binnen dit bedrijf op via een functie bij de marketing en communicatie tot manager televisie.
In 2003 kiest ze echter voor een functie als manager films bij de Engelse BSkyB (tegenwoordig Sky UK). Binnen een jaar is ze manager over alle channels van het mediabedrijf, behalve Sky Sports. Drie jaar later schopt Turner Laign het tot de raad van bestuur als manager of content, met een budget van 682 miljoen euro om te besteden aan programma’s.
Vloot
Maar Turner Laign weet dat er meer in zit. In 2014 verlaat ze BSkyB om de absolute kroon op haar werk te zetten: een CEO positie. Na de fusie tussen Endemol Shine en Shine Global TV treden beiden CEO’s van de bedrijven terug, om plaats te maken voor Turner Laign. Gevraagd waar ze toentertijd het meest van wakker heeft gelegen, was het antwoord eenduidig: ‘Het ontslaan van mensen. Op sommige plekken had ik simpelweg maar een baan te vergeven, terwijl daar in beide bedrijven iemand voor aangenomen was.’
Endemol Shine is bekend van shows als Big Brother (verkocht aan 57 landen) en MasterChef (verkocht aan 50 landen), maar ook van scripts voor Black Mirror, Peaky Blinders en The Bridge, waarvan de rechten allemaal verkocht zijn aan meer dan 100 landen. Turner Laign vergelijkt het met een kleine vloot van schepen van verschillende formaten die allemaal in dezelfde richting varen, maar aardig op zichzelf staan. Daar zit tegelijkertijd de kracht en de zwakte, erken ze in een interview met Variety.
Social media
Waar televisie recentelijk vaak ingehaald lijkt te worden door YouTube en social media die om meer aandacht vragen, ziet Turner Laign de toekomst hoopvol in. ‘Het lijkt misschien alsof we constant onder druk zijn en alsof de beste tijd van televisie geweest is, maar ik deel die mening niet. Als een industrie hebben we het nog nooit zo goed gehad. Social media komt niet eens in de buurt van het punt van betrokkenheid die wel voelbaar is tussen een kijken en zijn televisieprogramma.’
Haar carrière levert haar verschillende prijzen op: ze krijgt een erelidmaatschap bij de non-profitorganisatie Royal Television Society, in 2016 ontvangt ze een Brandon Tartikoff Legacy Award for haar ‘passie, leiderschap en visie in het proces van programma’s maken.’
De hitseries lijken nu naar een andere eigenaar te gaan: deze week kwam via nieuwssite CNBC naar buiten dat Endemol Shine twee banken heeft ingehuurd om op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar. ITV, moederbedrijf van Talpa, zou al interesse getoond hebben.