Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

In het nieuws: Francis Kint (CEO Vion)

Vleesverwerker Vion durft na verschillende saneringen weer over grens te kijken. Vertrekkend CEO Francis Kint zal de stap niet meer meemaken. Een profiel.

Vleesverwerker Vion durft na verschillende saneringen weer over grens te kijken. Vertrekkend CEO Francis Kint zal de stap niet meer meemaken. Een profiel.
Foto: Vion Food Group

Ondanks dat hij aan de top staat van de grootste vleesverwerker van Nederland, is CEO Francis Kint nog drie keer per week in de slachterij te vinden die aan de overkant van het hoofdkantoor staat. Aan dat slachten is hij inmiddels wel gewend, zo geeft hij nuchter tegen NRC toe.

Sinds 2015 staat hij aan de top van Vion Food Group, een Brabants bedrijf dat varkens en koeien slacht. Zijn voorgangers wisselden elkaar snel af: in vijf jaar wisselde het bedrijf vier keer van CEO. Zijn voorganger Michiel Herkemij gaf aan ‘geen vleesman’ te zijn en zette de relatie van het bedrijf met de agrarische sector op scherp.

Dierenwelzijn

De Belgische Kint studeerde civiele techniek aan de Universiteit Gent. Hij werkte onder meer bij bananenmerk Chiquita en messenproducent Fiskar. Bij Vion heeft hij zich vanaf het begin ingezet voor het dierenwelzijn. Het is geen wonder dat onder zijn leiding voor het eerst een rapport werd uitgebracht over het maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf. Hij zorgde dat de logistiek binnen de slachthuizen beter ingericht werd, zodat de varkens minder stress zouden hebben. ‘En een dier met stress doet niet wat het moet doen. Dat leidt tot misstanden’, aldus Kint in het NRC.

Het dierenwelzijn en duurzame vleesverwerking wil de vleesverwerker ook verbeteren in het buitenland nu het de plannen heeft geopenbaard om uit te breiden. Polen, België en Tsjechië staan op de planning, naast thuismarkten Nederland en Duitsland. De afgelopen jaren waren zwaar voor het bedrijf. Er waren een aantal mislukte overnames in het buitenland, een sanering van het bedrijf en een voedselschandaal: 11.000 kilo gewoon varkensvlees van het bedrijf werd verkocht als een duurdere, biologische variant.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Vertrek

Het bedrijf maakte vandaag voor het derde jaar op rij goede cijfers bekend. In 2016 werd een winst geboekt van 31 miljoen euro op een omzet van 4,7 miljard euro. Over 2017 werd een groei van 6 procent behaald naar een omzet van meer dan 5 miljard euro. De duizenden boeren die eigenaar zijn van Vion, krijgen voor het eerst in zes jaar weer dividend.

Het nieuws overschaduwt het nieuws dat Kint per 1 juni overstapt naar de Belgische vleeswarenfabrikant Ter Beke, een bedrijf dat vele malen kleiner is dan Vion. Hij kondigde zijn vertrek onverwacht aan, eerder deze week. ‘Ik vond dat ik het nu mocht doen. Bij Ter Beke zal ik ook dichter op de operatie kunnen werken’, gaf hij daarover aan bij de presentatie van de jaarcijfers.