Christian Sewing werkt zijn gehele carrière al voor de Deutsche Bank. Hij startte in 1989 bij de consumententak, bij het Deutsche Bank- filiaal in de provinciestad Bielefeld. Daarna had hij verschillende functies. Zo was hij hoofd van de auditafdeling, risico- en kredietmanagement en werkte hij voor de bank onder andere in Frankfurt, Londen, Singapore, Tokio en Toronto.
De afgelopen periode was Sewing samen met Marcus Schenk de vicevoorzitter van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de consumenten- en bedrijventak. Ieder weekend rijdt hij vanuit Duitslands financiële hoofdstad, Frankfurt, naar zijn vrouw en vier kinderen in Osnabrück.
Minder zakenbankieren
De Duitse topmanager is de opvolger van de Brit John Cryan, die vanwege strategisch conflict moet vertrekken. Sewing verdiende volgens Bloomberg zijn strepen met het inkrimpen van de binnenlandse activiteiten en het terugdringen van de excessen van zakenbankiers. Sewing had ook de leiding over een intern onderzoek naar het witwassen van geld door Russische klanten. De bank moest daardoor haar effectenunit met meer dan duizend medewerkers sluiten. De benoeming van Sewing betekent volgens experts meer focus op consumenten- en bedrijfsbankieren en minder op zakenbankieren
Als topman wil Sewing de logge bedrijfscultuur van het Duitse bankinstituut aanpakken, schrijft DeTijd. ‘We moeten sneller en duidelijker beslissingen nemen, beter samenwerken en de teamgeest centraal plaatsen in alles wat we doen’, schrijft hij in een open brief aan het personeel.
Wall Street
Op Wall Street wordt niet enthousiast gereageerd op de benoeming van Sewing, hij wordt als ‘te Duits’ gezien. Maar in Duitsland is er kritiek op de dominantie van Angelsaksische zakenbankiers bij Deutsche Bank. Terwijl de bank vroeger de belangrijkste financier van het Duitse bedrijfsleven was, schoof de bank de afgelopen jaren steeds meer op richting een internationale zakenbank met Angelsaksisch model. Zo probeert Deutsche Bank te concurreren met de groten van Wall Street, schrijft DeTijd.
De strategie pakt tot nu toe niet goed uit. Sewing is de derde topman in zes jaar tijd. De afgelopen jaren kreeg Deutsche Bank te maken met zwakke prestaties en een dalende beurskoers. Sewing moet verder snijden in de kosten en omgaan met de hevigere concurrentiestrijd en strenge regelgeving. Sinds 2015 heeft de bank negenduizend banen geschrapt, de komende vier jaar verdwijnen er nog zesduizend, schrijft het FD.
Grote uitdagingen
In een brief zegt Sewing dat de uitdagingen groot zijn: ‘Met betrekking tot de omzet moeten we onze honger voor zakendoen herwinnen, ons verbeteren in alle geledingen en de lat hoger leggen. De start van het jaar was solide, maar ‘solide’ mag niet onze ambitie zijn.’