Cv's zijn meestal iets opgeleukt. Een fantastisch cv bij elkaar liegen a la de directeur van de Nijmeegse schouwburg, gaat echter te ver. Waar ligt de grens?
Werknemers liegen het meest over hun vaardigheden, verantwoordelijkheden en functie. In de meeste gevallen gaat het om een beetje opdirken van de kwaliteiten. Niet correct, maar het valt in het niets bij de extreme gevallen. Hoe komen deze mensen toch aan een baan en wat zijn de consequenties? Intermediair stelde vijf vragen.
Hoe vaak komt het voor?
In meer dan de helft van de cv's staan ‘onwaarheden', stelt Karina Ahles van cv-verificatiebureau Een Streepje Voor. "Wij zeggen altijd: in de helft van alle cv's, omdat men niet alle onwaarheden als leugens ziet." Het type onwaarheid verschilt nogal. Het gaat voornamelijk om een creatieve indeling van data om gaten in het cv op te vullen, opgewaardeerde functies en het noemen van niet afgemaakte of nooit gevolgde opleidingen. In sommige gevallen liegen mensen zelfs over diploma's die niet eens vereist zijn voor de functie.
Waarom controleren bedrijven het cv niet?
Nederlandse werkgevers vinden het vaak ongemakkelijk om een feitencheck aan de orde te stellen. Want: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Naast een kwestie van gemakzucht, is het deels ook uit gêne, stelt Jos Meekel, operationeel directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche.
Welk type mens weet een vals cv zo overtuigend te verkopen?
Iemand met een antisociale persoonlijkheid: gewetenloos, oneerlijk en onbetrouwbaar, maar meester van de verleiding, valt te lezen in het boek ‘Zo ben ik nu eenmaal!' van Willem van der Does. In het geval van de schouwburgdirecteur kan het ook gaan aan iemand die lijdt aan pseudologia fantastica: hij is dan gaandeweg zelf gaan geloven in alles wat hij over zijn verleden heeft verzonnen.
Kun je ontslagen worden vanwege een vals cv?
Ja, dat kan. Maar het gebeurt niet altijd. Twee voorbeelden van mensen die gelogen hebben over hun diploma's. Bij de ene werd een onderzoek ingesteld, nadat bleek dat hij niet goed functioneerde. De kantonrechter vond het terecht dat hij werd ontslagen. Maar iemand anders mocht wel blijven van de kantonrechter toen bleek dat hij tussendoor al loonsverhoging had gekregen als blijk van goed functioneren.
Moet je naar het gevang?
Eenieder die een cv indient met verzonnen feiten of daadwerkelijk een vervalst diploma overlegt, is strafbaar voor valsheid in geschrifte. Daar staat maximaal zes jaar cel op of een boete van 74.000 euro.