“Eén: mensen zijn goed. Twee: elk conflict kan uit de weg worden geruimd. Drie: elke situatie, hoe ingewikkeld die er aanvankelijk misschien ook uitziet, is in wezen uitermate eenvoudig. Vier: elke situatie kan aanzienlijk worden verbeterd; de bomen groeien wel tot de hemel. Vijf: iedereen kan ten volle leven. Zes: er bestaat altijd een win-winoplossing.” Dat is de veelbelovende conclusie van Efrat na vele gesprekken die ze met haar vader heeft gevoerd.
Elyahu Goldratt heeft onder andere de bestsellers ‘Het doel’, ‘Het is geen toeval’ en ‘De zwakste schakel’ geschreven. Zijn zogeheten Theory of Constraints wordt op vrijwel elke businessopleiding gedoceerd en duizenden bedrijven en overheidsinstellingen over de hele wereld passen het toe. Zijn filosofie en denkwijze hebben veel bedrijven geholpen om hun winst meer dan te verdubbelen. Zijn boek ‘De Keuze’ biedt de mogelijkheid om zijn denkwijze te doorgronden en zelf aan de slag te gaan om het bedrijf waar u werkt en uw leven te optimaliseren.
Leven is simpel
In ‘De Keuze’ wordt de levensfilosofie van Eliyahu Goldratt onthult. Het staat echter niet vol borstklopperij over hoe goed hij wel niet is. Het boek beschrijft de vele gesprekken die dochter Efrat voerde met Eli. Langzamerhand ontdekt zij hoe zijn positieve instelling en briljante ideeën tot stand komen. Want waar je in eerste instantie nog kunt denken dat alleen bovenmatige intelligente mensen zijn gedachtes kunnen volgen en evenaren, beweert Goldratt senior dat iedereen zijn manier van denken kan toepassen. En inderdaad, gaandeweg het boek wordt steeds duidelijker dat het echt mogelijk is om het leven voor jezelf makkelijker te maken en zowel privé als in het bedrijfsleven grote verbeteringen door te voeren.
Inherente Eenvoud
“Om helder te kunnen nadenken, moet je het concept van Inherente Eenvoud aanvaarden”, vertelt Goldratt senior. “Kort samengevat ligt die gedachte ten grondslag aan alle moderne wetenschap. Zoals Newton al zei: ‘Natura valde simplex est et sibi consona’. Dat betekent: de natuur is uitermate eenvoudig en in harmonie met zichzelf.” Een aantal aspecten die helder nadenken in de weg staan zijn: het idee dat de werkelijkheid ingewikkeld in elkaar zit, de neiging om conflicten als een gegeven te zien (en vervolgens een compromis te sluiten), anderen de schuld geven (dat zorgt niet voor de oplossing), in cirkelredeneringen denken (waardoor de echte oorzaak niet wordt ontdekt) en bevooroordeeld zijn (waardoor niet alle opties worden onderzocht).
Casussen
Sommige aspecten klinken te abstract en algemeen, maar in de gesprekken tussen vader en dochter komen concrete voorbeelden aan bod. Daarnaast worden de gesprekken afgewisseld met waargebeurde casussen waarin duidelijk wordt hoe die denkwijze tot stand komt. Zo illustreert het eerste voorbeeld dat mensen denken dat de werkelijkheid ingewikkeld in elkaar zit en daarom zoeken naar ingewikkelde verklaringen voor complexe oplossingen. Door het over een heel andere boeg te gooien kan de winst van het bedrijf verveelvoudigd worden. Klik hier om een samenvatting van de casus te lezen.